Mr. Salih Meštrovac za Novi.ba: "Kome je Allah na prvom mjestu, taj mora biti optimista i nasmijan"

Ramazan
Mr. Salih Meštrovac za Novi.ba: "Kome je Allah na prvom mjestu, taj mora biti optimista i nasmijan"
.

Mr. Salih Meštrovac je rođen 1981. u Jajcu. Osnovno obrazovanje završava u rodnom gradu i Zenici. Potom upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Svršenik je i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Završio i dvije godine arapskog jezika na čuvenom Al-Azharu u Egiptu. Objavljivao radove u Preporodu, Glasniku, Muallimu, Kevseru. Obnašao funkciju imama u jednoj od najvećih džamija u BiH i Sarajevu, u Istiklal džamiji pune dvije godine. Trenutno imam u MIZ-Sarajevo u džematu Lubina džamija. Aktivni član hora MIZ Sarajevo. Učestvovao na različitim takmičenjima, a posebno ističe takmičenje u učenju Kur’ana u Kairu 1997. godine. Magistrirao je na Fakultetu islamskih studija. Sretno oženjen muallimom Enisa-hanumom s kojom ima dvije kćerke Esmu i Havu, i sina Ahmeda.

U razgovoru za portal Novi.ba, s mr. Meštrovcem smo razgovarali o značaju i ljepotama mjeseca ramazana, aktivnostima u njegovom džematu, te korisnim savjetima kako iskoristiti ostatak ovog mjeseca.

Razgovarao: Nedim Botić/Novi.ba

Bliži se kraj mjeseca posta. Kako iskoristiti preostalih desetak dana?

Na prvom mjestu želim da se zahvalim portalu Novi.ba i Vama h. hfz. Nedime koji ste mi dali priliku da se ovim putem oglasim te da na jedan način našim vjernicima i ostalim ljudima prenesem nekoliko rečenica o značaju ramazana. Ramazan je hedija - poklon Uzvišenog Allaha, dž. š., ummetu hazreti pejgambera Muhammeda a. s., i niti jedan ummet ni narod nije imao ovakav poklon kao što mi imamo. Kroz predaje znamo da se kosmos, Arš, meleki i sva živa bića raduju mubarek ramazanu, a ponajmanje insan koji i najmanje zna koja je vrijednost ovog mjeseca. Ashabi bi plakali kada bi nastupio mjesec ramazan, a još više kada bi završio jer su znali njegovu vrijednost pa su često govorili da je Bog 'do ramazan cijelu godinu. 

Posljednja dekada je specifična i sa sobom donosi mnoge blagodati. Kao prvo u njoj se najvjerojatnije nalazi najbolja i najodabranija noć Kadr koja je bolja i vrijednija od hiljadu drugih mjeseci kao što Uzvišeni Allah u Kur'anu i hazreti pejgamber Muhammed, a. s., u svojim hadisima govore. I druga velika blagodat ove dekade je što Allah svaki dan u njoj oslobađa po 70000 svojih robova džehennemske vatre, a kojima je bio zagarantovam Džehennem. Ovo nam je prilika da se istinski vratimo svome Gospodaru te da preispitamo sebe i svoje duše kojim putem dalje hoditi. 

Ove posljednje dane mubarek ramazana treba što više provesti u džematu, na namazima, učiti dove za sebe ali i svoje ukućane, roditelje, braću, sestre, rodbinu, prijatelje i komšije. Treba što više noćnog namaza obaviti i evo predlažem neka to bude u nekom posebnom mjestu ili kutku i to sam. Može i u džematu, ali je možda bolje da to sami učinimo pa da nas čak i naše porodice ne vide i ne primijete. I na kraju što više sadake dati pa makar i kroz osmijeh ili lijepu riječ jer nam toga nedostaje. Osmijeha i lijepe riječi.

salih4
Imam ste u Lubinoj džamiji u Sarajevu. Kakve su ramazanske aktivnosti u Vašem džematu?

Lubina džamija ili hadži Topal han Ejn han je jedna od najstarijih džamija u Sarajevu i BiH. Historijski podaci govore da ju je sagradio osnivač Vratnika, kao jednog od najstarijih gradova u BiH, koji je opasan kamenim zidom. Naš džemat i džamija imaju dugu tradiciju pa tako zahvaljujući Allahu na prvom mjestu, a potom džematu i džematskom odboru ima mnogo aktivnosti koje traju već 14 godina, koliko sam ja imam pomenute džamije. Pored pet dnevnih namaza, teravija, mukabela, predavanja, zajedničkih iftara, a posebno iftara za mektebsku djecu svakodnevno tumačimo dio džuza kojeg proučimo toga dana. Kako mimo ramazana, tako i u ramazanu obilazimo socijalno ugrožene porodice koje obradujemo određenim paketima, mesnim proizvodima i ostalim potrepštinama kako bi im olakšali i uljepšali ovaj predivni mjesec. Ne zaboravimo ni one koji su haste, a bili su dio našeg aktivnog džemata. Svake subote iza podne namaza muallima održi predavanje za žene te im nakon toga odgovara na pitanja koja tretiraju žensku tematiku. 

Već nekoliko godina pripremamo poseban program 17. noći ramazana za naše majke, kćeri. To je večer posvećena šehidima Bedra, Bosne i cijelog svijeta. Hanume te večeri pripreme iftar, nakon zajedničkog iftara i teravih namaza ostaju u džamiji uz posebno pripremljen program za tu večer. Ove godine noć Bedra se poklopila s Danom bijelih traka pa smo i to posebno spomenuli. 

27. noć ramazana imamo zajednički program za sve džematlije te kroz određene sadržaje provedemo tu noć u ibadetu. Svake godine angažujemo 2 - 3 učenika ili studenta koji nam pomažu oko vjerskog života u džematu i stoje na raspolaganju našim džematlijama. Mnogo je aktivnosti koje nismo spomenuli što ne znači da su od manjeg značaja. Bil hajr.

Često ste nasmijani i širite pozitivnu energiju. Koliko nam pozitivnog nedostaje danas?

Uvijek se sjetim hadisa našeg hazreti pejgambera Muhammeda, s.a.v.s., u kojem kaže da je osmijeh sadaka i na neki način to mi je vodilja u životu. Teško ćete mene vidjeti ili sresti da sam ljut ili da sam namrgođen i kako moji ahbabi kažu da je mene teško naljutiti što je sigurno tačno. Međutim, ima i drugi hadis koji me često opominje: "Čuvaj se srdžbe blagog čovjeka!" Hvala Allahu mene većina znaju kao blagog i pozitivnog, ali znam biti i nezgodan kada se naljutim, ali to rijetko bude. Često ljudima govorim kad je On - Allah na prvom mjestu sve ostalo je na svom mjestu i onda možeš biti dobar i pozitivan. 

Moram priznati da je nažalost danas sve manje pozitivnih i onih koji šire pozitivnu energiju, a posebno kod mladih ljudi. Ne mogu se često puta načuditi kada vidim da mladi ljudi, a uz to vjernik ili i još vjerski službenik, a širi negativne komentare i vibracije. Ne može ili neće ništa lijepo da kaže ili napiše već samo biva crna hronika što po prirodi nije svojstveno mladim ljudima, a posebno vjernicima. Hazreti Pejgamber, a. s., nas uči da budemo pozitivni i kreativni. 

Jedan od razloga zašto sam ušao na društvene mreže je bio kada sam čuo i vidio da se puno zloupotrebljavaju i da se šire negativnosti. Zato na mom profilu nećete naći niti pročitati ništa negativno. Da još jedanput ponovim. Kad ti je On na prvom mjestu sve ostalo je na svom mjestu. U kontekstu ovoga moram kazati da nam nedostaje i iskrenosti u vjeri pa onda postanemo negativni ili ne daj Bože zlobni jedni prema drugima. Trebamo raditi na sebi pa će nam i Allah pomoći.

salih2
Koja je Vaša tajna uspjeha?

Vodim se riječima Uzvišenog Allaha dž. š., Koji u Kur'anu kaže: "Vi se trudite, a Allah, Pejgamber i vjernici će prepoznati vaš trud." Ono što radim, radim radi Njega i Njegovog zadovoljstva. Svakom poslu prilazim iskreno i s nadom da će me On nagraditi ako Bog da na onom svijetu. 

Drugo što želim da podijelim s vama jeste da me ne interesuju drugi i ne govorim o ljudima već želim da razgovaram s ljudima. A kad ste takvi onda vam direktno pomaže Allah i Njegovi meleki u hajru i hajirli projektima koji su od krucijalne važnosti za nas ljude. A jedna od Allahovih vojski jeste i bereket koji samo On daje kome hoće. Mislim da je ta iskrenost i bereket tajna moga uspjeha. Ima bereketa u svemu i hvala Mu na tome. Čini dobro, dobro će i biti. Čini zlo pa kako se dobru nadati. Da budemo od onih koji će samo dobro činiti. Amin.

Možete li s nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koji Vas posebno vežu za ramazan?

Hvala Allahu Koji me počastio da pripadam generaciji i dobi koji se sjećaju ramazana u zimskom i evo sada u ljetnom periodu. Nedavno sam razgovarao sa svojim ahbabima pa smo baš govorili da insan ne zna koji su ljepši ramazani, oni u zimskom ili ljetnom periodu jer imaju svoje draži i ljepote. Sjetim se često ramazana u zimskom periodu kao softa Gazijine medrese u Sarajevu kada sam bio raspoređen u Bos. Petrovac u našoj lijepoj Krajini. Tu sam uzastopno bio pet godina što govori da su me bili zavoljeli, a i ja njih. Bili smo kao jedna porodica i sada često odem i zijaretim ih. Često moj prof. Abdulgafar ef. Jukić i mr. Muharem ef. Omerdić su znali kazati da su oni tj. džematlije poslali molbu u Rijaset dva mjeseca ranije kako bi me opet rasporedili u Bos. Petrovac što je imponovalo meni, ali i mojim profesorima.

Sjećam se dobro da su bili kratki dani, a duge ramazanske noći i da smo svi iz džamije išli na sijelo kod onog kod koga je bio iftar i efendija tu noć. Te noći i sijela neću nikada zaboraviti jer su bila jako prijatna, produktivna i sadržajna. Bivalo je smijeha, ali i suza. Sve je ovisilo od priče na sijelu. Mislim da je sada sve manje tih zajedničkih iftara i sijela pa čak i na selima. Jedna od tajni proteklih ramazana je bila da sam upoznao i stupio u kontakt sa svojom životnom saputnicom hadži Enisa-hanumom i to ću pamtiti cijelog života, ako Bog da. Dove su bile kabul. 

Kako vi i vaša porodica provodite ramazanske dane? 

Mi već nekoliko godina nastojimo i praktikujemo da se više porodično družimo i da uživamo jedni s drugima. Ima nas petero s djecom. Ono što posebno želim istaći da učimo porodičnu - kućnu mukabelu svaki dan i zajednički zikr što nam je na neki način postala tradicija i osjetim taj Allahov bereket u svemu. Zatim naša starija kćerka Esma nam čita prijevod džuza i po neku lijepu priču iz historije islama. Trudimo se da koristimo što je moguće više ove mubarek dane, ali opet nismo zadovoljni jer može bolje i više. Hvala Mu što nas je učinio od onih koji ne govore o drugima već govorimo o svojim mahanama i kako ih sanirati i osloboditi se samih njih.

Šta vam prvo padne na um kad spomenemo ramazan?

Hazreti pejgamber Muhammed, a. s., u hadisu kaže: "Allah je lijep i voli ljepotu." Ramazan je ljepota i lijep sam od sebe. I jedna od prvih asocijacija kada se spomene mubarek mjesec jeste bar za mene da će nam džamije biti ljepše, a taj ukras je veći broj džematlija u našim džamijama. Više druženja s namazom u džematu, s Kur'anom, s porodicom, prijateljima, komšijama i ostalim Allahovim robovima. Ramazanska druženja su najljepša, a posebno ako imate dobre i hajirli insane. Mene i moju porodicu je Allah počastio pa imamo ahbabe i određene porodice za poželjeti. Molim Allaha da ih nagradi iz Svoje riznice. Hvala Mu na tome.

salih3
Omiljeno jelo za iftar i sehur?

Jedan naš velikan Mula Mustafa Bašeskija kaže: "Kad budem napuštao ovaj svijet, neću žaliti ni za čim osim za troje: sabahskim ezanima, iftarima i mirisom behara.“ Što se tiče mene ja ne biram mnogo i to se može vidjeti po meni. Ne tražim i nemam mahane prema Božijim nimetima, ali bih za iftar izdvojio dolme, a posebno sogan dolmu, a za sehur hurme i mlijeko.

Imate li neku dovu koju posebno učite u ramazanu?

Uz ramazan najviše učim kur'anske dove, a posebno onu da nam Allah podari radost u našim hanumama (ženama) i našoj djeci i da ih Allah učini iskrenim i dobrim predvodnicima. Dovu koju stalno učim pa čak i izvan ramazana jest da Gospodar pomogne ummet hazreti pejgambera Muhammeda, a. s., i da me učini od onih s kojima će on biti zadovoljan, a mubarek Pejgamber ponosan na budućem svijetu, te da mi sa snage da halalim i oprostim svima koji su me namjerno ili nenamjerno povrijedili. Amin.

Ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?

Često se sjetim riječi velikana Ibn Kajjima koji kaže:"Gubljenje vremena je gore od smrti." Dragi čitaoci portala Novi.ba, koristite svaku priliku i momenat u svom životu kako bi vrijeme iskoristili u dobre svrhe jer nam niko ne garantuje hoćemo li ga imati sutra, živjeti i koristiti. Čuvajmo vrijeme jer ono teče poput rijeke. Molim Allaha da vas čuva i voli. Amin. Hvala vam još jedanput na povjerenju.

Ne propustite