Pritisnete ovu TAČKU blizu SRCA na nekoliko minuta: Postići ćete ono u čemu vam TABLETE NIKAD neće pomoći! BIT ĆETE NAM ZAHVALNI

Zdrav život
Pritisnete ovu TAČKU blizu SRCA na nekoliko minuta: Postići ćete ono u čemu vam TABLETE NIKAD neće pomoći!  BIT ĆETE NAM ZAHVALNI
.

Moderna refleksologija kaže da dišete duboko i pritisnite tačku čvrsto za jednu do dvije minute. To pomaže da se ublaži napetost u grudima, emocionalni disbalans, nervoza, anksioznost, bol, depresija i histerija.

t9

Osim toga akupresura, može učiniti niz drugih stvari koje pomažu u upravljanju i oslobađanju od stresa. Pravilna ishrana je također važna. Smijeh je uvijek dobar lijek. Uzmite vremena da shvatite šta uzrokuje stres i anksioznost. Na kraju, mnogi smatraju da je ova vježba odlična za oslobađanje od stresa, a održava tijelo istovremeno zdravim.

Akupresuru možete primjenjivati kad god poželite (na putu do posla, dok čekate prijateljicu, gledate televiziju). Preporučljivo bi bilo ujutro aktivirati najvažnije točke na dlanovima i stopalima kako bismo tijekom dana bili puni energije, a uvečer kako bismo pripremili tijelo na potpunu obnovu u snu. Kad vam se javi bol ili nelagoda u tijelu, bez odgađanja pritišćite točke koje pomažu u njihovu uklanjanju.

Imajući na umu da je akupresura potpuno neškodljiva i da brzo daje rezultate, već danas počnite redovito pritiskati tačke. Uz duboko disanje, željenu točku stišćite vrškom palca svaku sekundu tijekom jedne minute (stisni-opusti-stisni-opusti...). Jedna minuta je dovoljna za aktivaciju točke. Podulje tiskanje moglo bi dovesti do neželjenih nuspojava, poput gubitka povezanosti između te tačke i pripadajućeg organa.

Akupresura i refreksologija

t1

U refleksologiji i akupresuri restorativna masaža pritiska u određenim dijelovima šake i stopala, olakšavaju optimalno zdravlje i ublažavaju bol. Akupresura ne samo što pomaže da se riješite bola, već i u mučnina, vrtoglavica i mnogih drugih stvari.

Lupanje srca

t10

Možda ćete nekad iskusiti da vam srce odjednom počinje ubrzano kucati. To može biti rezultat anksioznosti i nervoze.

Liječenje kroz akupunkturu

t11

Lupanje srca je zastaršujuće iskustvo koje inače nije štetno, ali može biti tretirano metodom akupunkture, samo što će jedina razlika biti to što ćete umjesto igle koristiti vaše prste.

More mira

t2

Tačka akupresure nalazi se u centru grudne kosti i naziva se “more mira”, stoga, pritisnite ovu tačku palcem 1-2 minuta i dišite polako.

Prednosti “moru mira”

Za liječenje nervoze, probleme u grudima, lupanje srca, astme, kašlja, anksioznosti i nekoliko problema sa grudima kao što su nedovoljno laktacije i mastitis.

Tačka trećeg oka

oo

To je još jedna tačka mirovanja i nalazi se između obrva. Stoga, imenovana je kao treće oko.

Benefiti tačke trećeg oka

Na kontinuirano pritiskanje tačke, svi poremećaji spavanja, nesanica, glavobolja, problemi s očima, vrtoglavica, zapušenje nosa, nestaće.

Aktivirajte ovu tačku

Da bi aktivirali tačku trećeg oka, potrebno je da zatvorite oči i sjednete u opuštenu poziciju. Stimulišite ovu tačku srednjim prstom i dlanovima, pritisnite tačku 1 minut i dišite duboko.

Stomak

 

Mnogi refleksolozi preferišu ovu tačku zato što pomaže da se stvori pokret koji poboljšava proces disanja i daje osjećaj olakšanja.

Podlaktica

t12

Ovo je klasično mjesto za refleksologiju i akupunkturu. Stres i anksioznost zapušavaju protok energije u tijelu koje bi ova tačka mogla da popravi. Pomaže da se energija kreće u pravom smjeru, pomažu vašem mentalnom fokusu i smanjuje stres.

Dlan

t13

Onog trenutka kada pritisnete ovu tačku, osjetićete kako stres isparava. Nalazi se na jednoj od najvažnijih meridijana (energetski kanal) koji utiče na srce, jetru i pankreas. Vjeruje se da se mnogo stresa zadržava u jetri. Takođe je odlična tačka za liječenje glavobolje, nesanice, bolova u stomaku, probavnih smetnji – od kojih svi mogu biti posljedica stresa.

Dokoljenica

t14

Ako osjećate stres u gornjem dijelu tijela, masiranje ovog mjesta je savršeno.

Stopalo

tp

Pritisak na ovu tačku može da pomogne opterećenom i stresnom umu. 

t15

Neki refleksolozi vjeruju da je ovo najbolji meridijan za liječenje pankraesa, u centru stopala.

Najvažniji savjet koji trebate da imate na umu

Najvažniji dio polazi iz disanja. Potrebno je ravnomjerno i duboko da dišete. To će opustiti cijelo tijelo i um.

Napomena: Akupresuru nikad nemojte izvoditi na mjestima gdje su otvorene rane, masnice, otekline, opekline, proširene vene. Trudnicama se ne smiju stiskati tačke po abdomenu i određene tačke po nogama i za njih je bolje da se najprije konzultiraju s iskusnim akupresurnim terapeutom.

Ne propustite