'Nemaju pravo kritikovati Šešelja'

Region
'Nemaju pravo kritikovati Šešelja'
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i hrvatski premijer Zoran Milanović nemaju moralno pravo da govore o odgovornosti Vojislava Šešelja, smatra Miodrag Linta.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i hrvatski premijer Zoran Milanović nemaju moralno pravo da govore o odgovornosti Vojislava Šešelja, smatra Miodrag Linta.

U saopštenju za medije predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica navodi da ni hrvatski predsjednik, a ni vlada Zorana Milanovića nisu ništa konkretno učinili da se riješe ključni problemi Srba u Hrvatskoj i onih koji su protjerani, čime nastavljaju Tuđmanovu politiku kojoj je glavni cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba.

"Nastavljanjem takve politike u narednim godinama i preostali Srbi biće asimilovani ili će se iseliti iz Hrvatske", uvjeren je Linta. 

On je najoštrije osudio i stav hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će Hrvatska usloviti napredovanje Srbije u pregovorima s Evropskom unijom novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine, kao i da kažnjavanje odgovornih za ratne zločine mora ići do najvišeg vrha. 

Linta, naime, smatra da je vrhunsko licemjerje da to govori ministar pravde države u kojoj su naredbodavci i izvršioci brojnih ubistava Srba i dalje na slobodi i u kojoj se "Oluja", kao najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, slavi kao nacionalni praznik. 

Miljenić, navodi se u saopštenju, time šalje jasnu poruku da su neiskrene bile izjave najviših hrvatskih zvaničnika da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu ka EU, prenosi Tanjug. 

Za Josipovića je obeshrabrujuće što Haški tribunal nije bio u stanju da okonča postupak protiv Šešelja, Milanović smatra da je apsolutno sve što je Šešelj činio devedesetih krivično djelo, a Miljenić je zbog njegovog puštanja na privremenu slobodu zaprijetio da će Hrvatska usloviti napredovanje Srbije u pregovorima s EU novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

Ne propustite