PRIJEDLOG IFTARA: Pripremite ukusnu pileću čorbu, rezance sa gljivama i neodoljivi krem rolat
Za 20. dan posta Novi.ba vam predlaže sljedeća jela.
Predjelo: Pileća čorba
Sastojci: 25 dkg pilećeg mesa, 2 dkg masnoće, 2 kašike pavlake, 2 kašike brašna, 2 mrkve, glavica crvenog luka, celer, peršun, 1 jaje, so.
Priprema:
Piletina se opere, skuha, zatim se procijedi i stavi sa strane. Istovremeno se zeleniš isjecka i prodinsta, pa se s mesom doda juhi i kuha. Jaje se izmiješa i polako kapa u čorbu i kad je već skoro gotovo doda se pavlaka.
Glavno jelo: Rezanci s gljivama
Sastojci: 750 gr. šampinjona ili drugih gljiva, glavica luka, pola kg. širokih rezanaca, 2 kašike putera, 2 dcl. pavlake, so, biber.
Priprema:
Gljive očistite i narežite na tanke ploške, luk dinstati na puteru dok ne požuti, pa dodajte gljive i nastavite dinstati dok voda ne ispari. Izdinstane gljive posolite, pobiberite i prelijte pavlakom, pa sve to sasvim kratko prokuhajte. Rezance skuhajte u dosta slane vode, ocijedite i začinite puterom. Umak od gljiva prelijte preko rezanca.
Desert: Krem rolat
Sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 kašike kakaa, 4 kašike brašna. Fil: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna, 1 kesica vanilin šećera, 1/2 litre mlijeka.
Priprema:
Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca, pa postepeno dodavati šećer i žumanca. Umućenoj smjesi dodati kakao i brašno. Sve dobro sjediniti i peći.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i mlijeko. Kuhati uz stalno miješanje, dok masa ne postane gusta. Krem skinuti sa šporeta, dodati vanilin šećer i čvrsto ulupan snijeg od bjelanaca. Sve pažljivo sjediniti i ostaviti da se ohladi. Rolat premazati kremom i saviti.
Preko premazati kremom i posuti mljevenim orasima.