ČUVAR BH. TRADICIJE JUSUF BRKIĆ ZA NOVI.BA: Sa sazom se družim više od polovine svog života

Bosna i Hercegovina
ČUVAR BH. TRADICIJE JUSUF BRKIĆ ZA NOVI.BA: Sa sazom se družim više od polovine svog života
.

Vrijedan i uspješan mladić promoviše tradiciju i kulturne ljepote Bosne i Hercegovine na najbolji mogući način.

Jusuf Brkić, rođen u Gradačcu 1992. godine, sanjao je da će jednog dana postati harmonikaš, ali u 12. godini u njegovom životu događa se prekretnica.

Naime, njegovi roditelji poklonili su mu saz, o kom nije znao ništa, ali je vremenom shvatio njegovu neprocjenjivu vrijednost.

Sada je Jusuf čuvar bh. tradicije, a njegova priča će vas oduševiti.

Cijeli intervju vam donosimo u nastavku.

 

Novi.ba: Kako se rodila vaša ljubav prema sazu?

Jusuf: Rado se sjetim tih trenutaka kada sam od roditelja kao dijete dobio saz na poklon. Upravo dok odgovaram na Vaša pitanja shvatio sam da se više od polovine svog života družim sa ovim instrumentom.

12143316-812216595563783-8103407689837825639-n

(Autor fotografije: Amer Kapetanović)

Novi.ba: Objavili ste 2015. godine CD "Kuća saza", kako ste zadovoljni uspjehom istog i da li u skorije vrijeme planirate objaviti novi CD?

Jusuf: Zadovoljan sam uspjehom svog prvijenca.  Uradio sam dosta koncertnih promocija CD-a i drago mi je kada publika dođe da posluša jedan sazlijski koncert.  Mislim da muzičari koji se bave ovom vrstom muzike moraju da nađu najbolji momenat za snimanje i izdavanje CD-a. Jednostavno neke stvari se moraju posložiti i „sazriti“ u samom muzičaru. Trenutno mislim da još nije došao trenutak da bih mogao raditi novi CD, ali ono što mogu da kažem svakako jeste da se kroz sami rad prikuplja „građa“ za nešto novo. Ideje su tu i ono što znam jeste da će sljedeći album biti sasvim nešto drugačiji od prvog. Vjerovatno će to biti neki trio ili kvartet.

 

Novi.ba:  Prošle godine osnovali ste i prvu školu saza u BiH, da li je ta ideja zaživjela?

Jusuf: Pa da, nekako pred kraj prošle godine sam u saradnji sa KUD-om Baščaršija osnovao školu saza. Ta ideja polahko ide svojim tokom i imamo oformljenu jednu radnu grupu učenika. Nakon tri mjeseca rada sa učenicima imali su jedan javni nastup, tako da sam zaista ponosa da su za tako kratko vrijeme uspjeli da savladaju osnove sviranja. Svakako ćemo od septembra krenuti sa upisom novih članova pa u koliko bi bilo zainteresovanih mogu se javiti u KUD ili preko društvenih mreža na moj fan page.

Novi.ba: Slažete li se da je bosanskohercegovacka mladost zanemarila tradiciju, s tim i saz i da li se to na neki način može promijeniti?

Jusuf: Mislim da taj odnos može i mora promijeniti. Upravo ovo sve što radim pokušavam prije svega da mladima prenesem tu boju zvuka. Naravno da moramo tražiti metode kojima ćemo ih upoznati sa tim zvukom, bio to koncert, predstava, film ili nešto drugo. Također, problem je u nama sazlijama što smo dozvolili jedan zatvoreni i ograničeni pristup tom instrumentu. Saz jeste instrument koji se u većini slučajeva svira samostalno, ali to nije prepreka da ga uvedemo u svirku sa ostalim instrumentima i u kombinaciju sa drugim vrstama umjetnosti. Mislim da nam je upravo tu prilika da pokažemo koje mogućnosti ima saz i na takav način da ga „modernizujemo“ i približimo mlađoj publici.

14519740-1023199741132133-4714952757565006883-n

(Autor fotografije: Uroš Hočevar)

Novi.ba: Ko vas je inspirisao da učite svirati saz i da ga kasnije promovišete kao simbol bh. tradicije. Odnosno kome ste zahvalni, što ste danas to sto jeste?

Prije svega zahvalan sam Gospodaru koji me počastio sa roditeljima koji su dali sve od sebe da uspijem u ovom poslu. Naravno, i svom učitelju rahmetli dr. Hašimu Muharemoviću koji je uložio mnogo truda da bih bio ono što sam danas. Ipak, učitelj je taj koji najviše utiče da jedan učenik zavoli to što nastoji naučiti. Mislim da je Hašimov pristup bio presudan u ovoj priči. Imao je takav odnos da je znao lekcije prilagoditi mom uzrastu i to je bio ključ uspjeha u mom procesu učenja, tako da i svojim učenicima pokušavam na sličan način objasniti kako da najlakše nauče da sviraju saz.

12063398-809474219171354-6987570082983519164-n

(Autor fotografije: Imrana Kapetanović)

Ne propustite