Lažno su je optužili: Svi želimo znati koja je hrana dobra za naše tijelo, a koja nam može naškoditi
Ishrana je i uvijek je bila vruća tema. Ljudi žele znati koja je hrana dobra za naše tijelo i koja nam može naškoditi. Ali ponekad čak i naučnici to pogrešno shvate i moraju povući ili mijenjati svoje izjave mjesecima ili čak godinama kasnije.
Bright Side je sastavio kompilaciju takvih naučnih nezgoda da bi podijelio s vama, tako da imate sve informacije kako biste napravili najbolje moguće izbore! I ne propustite bonus na kraju ovog članka kako biste doznali je li čokolada stvarno takav "neželjeni gost" u vašem tijelu.
7. Sol
![]()
Prije nekoliko desetljeća, ljudi su bili uvjereni da je sol za njih jako loš. Bili su zastrašeni takvim posljedicama kao što su visoki krvni tlak, srčani i bubrežni problemi i tako dalje. I dok je sve dobro u umjerenim količinama, studije provedene u 2000-ima ne pokazuju izravnu povezanost između smanjenja unosa soli i hipertenzije ili bolesti srca. Naprotiv, kada prestanemo konzumirati natrij, naša tijela oslobađaju hormone i enzime koji povećavaju naš krvni tlak.
6. Jaja
![]()
Ljudima je rečeno da ograničavaju potrošnju jaja zbog kolesterola i njegove sposobnosti za začepljenje arterija i povećanje rizika od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa.
Desetljeće kasnije, znanstvenici su priznali da su pogriješili: postoje zapravo dvije vrste kolesterola, a jaja sadrže dobar. Osim toga, oni imaju veliku količinu željeza i bjelančevina te antioksidante luteina i zeaksantina koji štite od poremećaja očiju povezanih sa starenjem, poput makularne degeneracije i katarakta.
5. Kokice
![]()
Za mnoge, mnogo godina, ovaj naš lojalni filmski partner smatran je junk foodom.
Međutim, otkriveno je da kokice imaju više antioksidansa (polifenoli) nego voće i povrće. Istraživanja pokazuju da polifenoli smanjuju rizik od bolesti srca i raka. Još jedna perk popcorn: ima vrlo malo kalorija (yay!) I je cijela zrna hrane. Ali pazite da ne sadrži umjetne dodane okuse. Najbolje je da ga napravite kod kuće!
4. Cijelo mlijeko
![]()
Godinama smo nam rekli da se pridržavamo obranom verziju kako bismo smanjili količinu masti koje konzumiraju.
Međutim, nedavne studije pokazuju da cijele masti u mlijeku donose puno esencijalnih hranjivih tvari u naše tijelo i da čak i krv više otpornu na određene vrste raka. Osim toga, puno mlijeko zapravo vam pomaže da ostanete slabije i smanjujete rizik od dijabetesa!
3. Kafa
![]()
Nedugo zatim, kofein je bio optužen za sve vrste "grijeha": uzrokujući hipertenziju, srčane probleme, oštećenje živčanog sustava i tako dalje.
Međutim, nedavne studije pokazuju da pijenje kave zapravo dovodi do nižih stopa srčanih bolesti i rane smrti. Također su otkrili da su piti kave manje skloni bolestima poput ciroze jetre, dijabetesa tipa 2, pa čak i neuroloških stanja poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
2. Bijela riža
![]()
Postoji niz razloga zašto se ne bismo trebali bojati bijele riže. Kako bismo spomenuli nekoliko:
Jednostavno se probavlja i pomaže upijati toksine. Dakle, ako je vaš želudac uzrujan, to može biti dobar obrok za par dana.
Ne sadrži gluten. Za mnoge ljude, to je velika stvar upravo sada.
Pomaže u sprečavanju kroničnih probavnih problema.
Dokazano je da bijela riža sadrži manje arsen nego smeđa riža.
1. Pizza
![]()
Priča ovdje jednaka je kokicama. Nema ništa loše u vezi s pizzom ako ga napravite kod kuće! Zapravo, to je izvrstan izvor i mješavina različitih hranjivih tvari. Razmislite o tome: proteini, povrće, nekoliko ugljikohidrata (koristite cijelu pšeničnu koru) i svoje omiljene svježe ili suhe bilje. Razgovarajte o učinkovitom 3-u-1!
Bonus
![]()
Čokolada je doista takav neprijatelj našeg zdravlja kao što smo i dalje govorili?
Pouzdani izvori tvrde da DOBRA Čokolada može zapravo pridonijeti vašem zdravlju vrlo malo! Po "dobrom" znači tamno i ne manje od 70% kakao. Takva poslastica može:
Vratite fleksibilnost vaših arterija, što je dobro za vaše srce i cirkulaciju.
Smanjite razinu "lošeg" kolesterola.
Pomozite mozgovima starijih ljudi da ostanu aktivni.
Smanjite rizik od moždanog udara.
I postoji čak i studija koja sugerira da tamna čokolada može spriječiti dijabetes! Nevjerojatno je koliko ima za ponuditi, a da čak i ne spominje da vas čini sretnijim!
Iskreno se nadamo da će vam ove prehrambene informacije biti korisne za vas i učinit će vam život lakšim i jednostavnijim! Ne zaboravite da sve gore navedene smjernice rade za osobe s općenito dobrom zdravstvenom stanju. Naravno, ako imate određene uvjete, ne zaboravite se posavjetovati s liječnikom prije nego što ih primijenite. I ne zaboravite podijeliti svoja prehrambena iskustva u komentarima s nama!