HAFIZ OMER BUŠATLIĆ ZA NOVI.BA: Zdrava porodica će izgraditi i dobrog čovjeka i dobrog profesionalca

Ramazan
HAFIZ OMER BUŠATLIĆ ZA NOVI.BA: Zdrava porodica će izgraditi i dobrog čovjeka i dobrog profesionalca
.

Sa hafizom Omerom Bušatlićem razgovarali smo o ramazanu u Klagenfurtu i aktivnostima njegovog džemata, a ekskluzivno za naš portal otkrio je  da je u toku priprema za izgradnju džamije, te kako će se ona zvati.

Hafiz Bušatlić je dijete travničke medrese, a Fakultet islamskih nauka završio je u Velikoj Britaniji. Hafiz je Kur’ana od 2005. godine, osam godina imam džemata Gazi Husref-beg u Klagenfurtu. Autor je knjige poezije.

Novi.ba: Es-selamu alejkum Hfz. Bušatlić. Na samom početku, predstavite nam Vaš džemat i kažite nam koje aktivnosti imate u džematu?

Hfz. Bušatlić: Alejkumusselam. Hvala vam na ukazanoj prilici da govorimo za vaš portal. Džemat Gazi Husrev-beg sa sjedištem u gradu Klagenfurtu je tradicionalni bosanski džemat sa uobičajenim aktivnostima koje ima većina džemata kroz Dijasporu. Džemat okuplja 250 familija porijeklom od Hercegovine do bosanske Krajine.

Trenutno najviše pažnje i aktivnosti je vezano za gradnju džamije i pratećih objekata. Projekat smo nazvali islamski kulturni centar Gazi Husrev-beg. I evo ekskluzivno za vaš portal, džamija bi trebala nositi ime "Srebrenica" ako Bog da, a idejno rješenje je urađeno u znaku cvijeta srebreničkog genocida. Možda ćemo biti prvi džemat koji će svoju džamiju graditi i zvati po znaku srebreničkog genocida.

I ekskluzivno za vaš portal ćemo vam ustupiti izgled kupole naše buduće džamije. Projekat je završen i predan gradu. Uskoro očekujemo dobijanje građevinske dozvole kao i kamen temeljac u ovoj godini, ako Bog da.

dzamija1

Novi.ba: Kako protiče mubarek mjesec u Klagenfurtu, opišite nam kako izgledaju ramazanski dani?

Hfz. Bušatlić: Ramazan u Klagenfurtu je blijeda slika bosanskih ramazana. Sofre su iste, džamijski ambijent isti, ali opća atmosfera je naravno daleko od bosanske. Ramazan obiluje zajedničkim iftarima, posjeta namazima je značajno povećana, a i aktivnosti koje džemat nudi u ramazanu su pojačane. Uglavnom se trudimo da što više dobra činimo i da dođemo do što većeg broja naših porodica.

Novi.ba: Možete li pojasniti našim čitateljima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta, čemu nas ramazan može naučiti?

Hfz. Bušatlić: Moto našeg džemata u ovome ramazanu je “brinite se o svojim porodicama”. Smatram značajnim da ramazan okupi porodicu u okrilje zajedničkih namaza, zajedničkog učenja Kur’ana i zajedničkih iftara. Čini mi se da je porodica u Dijaspori malo zapostavljena i da se to jezgro razgrađuje mnoštvom poslovnih obaveza i brzim životom. Stoga je moja ramazanska poruka mojim džematlijama a i šire da se okrenemo svojim porodicama i slozi naših porodica.  Zaista je najvrijednije imanje jaka porodica i izvor najveće radosti složna porodica. Jak musliman i uspješan čovjek uvijek dolazi iz zdrave porodice.

omer

Novi.ba: Budući da je mjesec ramazan, između ostalog, mjesec Kur’ana, šta nam možete reći o vrijednosti učenja Kur'ana u mjesecu ramazanu i koliko se trebamo družiti s Kur'anom?

Hfz. Bušatlić: Mjesec ramazan zaista oživi Kur’an. Učenjem mukabela i dužim učenjem Kur’ana kroz namaze, a posebno kroz teravih namaze, osjeti se prisutnost Kur’ana. To ne treba biti dovoljno. Potreban je individualni pristup Kur’anu kroz njegovo čitanje i razmišljanje o njegovim porukama. Kur’an je svjetlost u srcima vjernika, smiraj u njihovima životima i izvor neiscrpne snage.

Novi.ba: Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazan? Postoji li neki adet kojeg se uvijek pridržavate?

Hfz. Bušatlić: Ja i moja Aida ovaj ramazan provodimo u iščekivanju bebe zbog čega nam je ovaj ramazan dodatno uljepšan. Zajedno pripremamo iftare, zajedno ustajemo na sabah namaze. Provodimo mnogo vremena u razgovorima. Nemamo TV u kući, pa imamo mnogo žive komunikacije i mnogo ugodnih razgovora. Naš ramazanski adet , a i van ramazana je naš porodični razgovori koji imaju svoje unaprijed određeno vrijeme. 

omer2

Novi.ba: Koju biste poruku poslali svim vjernicima širom svijeta?

Hfz. Bušatlić: Moja poruka vašim čitateljima bi bila da se okrenu sebi i svojim porodicama i da energiju koju trošimo kroz život, da tu energiju trošimo najviše na našu porodicu. Svakako ćemo se potrošiti u životu i svakako će naš život ostati bez energije i bez vremena, a jedino smisleno izgleda da se potrošimo za naše porodice i da na našu porodicu potrošimo većinu našeg vremena. I ne treba se štediti u tom kontekstu. Zdrava porodica će izgraditi i dobrog čovjeka i dobrog muslimana i dobrog profesionalca.

 

Razgovarala: Amela Šubara, Novi.ba
 

 

 

 

 

 

 

Ne propustite