Napustila je školu, došla u London ne poznavajući jezik i postala je poslovna žena godine

Biznis
Napustila je školu, došla u London ne poznavajući jezik i postala je poslovna žena godine
.

„Nije stvar u tome odakle dolazite, nego gdje idete.“ Asha Khemka je živi primjer te izreke. Rođena u Biharu, Asha je napustila školu sa 13 godina i sa svojom porodicom se preselila u London, ne poznavajući engleski jezik ni najmanje. Danas, ona je glavni izvršni direktor West Nottinghamshire koledža i lani je u Birminghamu osvojila nagradu za Najbolju poslovnu ženu Azijatkinju godine.

Asha je rođena u distriktu Sitamarhi u Biharu. Školu je napustila kada je imala samo 13 godina. U regiji gdje je živjela djevojke su tjerali da napuste školu kada uđu u pubertet ako je njihova škola predaleko da bi putovale, zbog straha od nasilja i zlostavljanja. Godine 1978. preselila se u Englesku sa svojim mužem i troje djece, ne poznavajući niti jednu jedinu riječ engleskog jezika. 

ntd-inspired-woman00

Kad je Asha stigla u London, bio je to potpuno novi svijet. Zahvaljujući entuzijazmu i želji za učenjem, gledajući televiziju i komunicirajući s drugim mladim majkama poput nje ubrzo je savladala jezik. Njena želja za učenjem ju je na kraju dovela do sticanja poslovne diplome Cardiff Univerziteta, i njen novi život je počeo. 

Počela je raditi kao predavač 2006. godine i s vremenom postala ravnateljica i glavna izvršna direktoricca West Nottinghamshire koledža, jednog od najvećih koledža u Velikoj Britaniji. Međutim, ona tu ne staje. Dodijeljen joj je orden komandanta reda britanskog carstva, jedna od najznačajnijih civilnih nagrada, 2013 godine. Ona je tek druga žena indijskog porijekla koja je primila ovaj ženski ekvivalent viteštva. 

ntd-inspired-woman01

„Primiti takvo priznanje navodi čovjeka da se osjeća veoma ponizno. To je jedna zajednička čast koju dijelim sa svima onima s kojima sam radila tokom proteklih godina. Mojau strast prema obrazovanju nemoguće je opisati i ona raste iz dana u dan. Neopisivo sam ponosna što sam dio tog područja,“ rekla je Asha za The Hindustan Times.

Asha također ima želju da doprinese obrazovnom sistemu u Indiji tako što će staviti fokus na razvoj vještina. Iako je sada državljanka Velike Britanije, njeno srce i dalje sanja bolju budućnost za djecu Indije. 

 

Ne propustite