PRIJEDLOG IFTARA ZA 18. DAN POSTA: Supa sa knedlama od griza, pileći odresci u umaku, ledene kocke
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Supa sa knedlama od griza
Sastav: 1 jaje, 1 kašičica vegete, 1 kašičica ulja, 6-8 kašičica griza, malo maslaca, vezica peršuna, so
Priprema: U šerpu nasuti 1-1½ litar vode, dodati malo maslaca, posoliti i staviti na vatru da se kuha. Posebno umutiti jaje te dodati vegetu, ulje i sve dobro izmiješati. Postepeno dodavati griz i miješati. Kašičicom vaditi knedle, otprilike po trećinu kašičice i spuštati ih u kipuću vodu. Nastaviti kuhati 2-3 minuta. Na kraju dodati peršun. Služiti toplo.
Glavno jelo: Pileći odresci u umaku
Sastav: 4 pileća odreska, 1 dl sok od grožda, 250 g šampinjona, 1 dl kiselo vrhnje, 80 g margarina, so
Priprema: Odreske istući batićem za meso te popržiti sa svih strana na polovici margarina, sve preliti sokom od grožda i pirjati dok sok od grožđa potpuno ne ispari. U međuvremenu šampinjone izrezati na listiće i pirjati na preostalom margarinu. U pržene odreske dodajte kiselo vrhnje i šampinjone i kuhajte dok se ne zgusne.
Desert: Ledene kocke
Sastav: 1 jaje, 4 žumanjka, 7 kaš. šećera, 7 kaš. brašna, 1 dl. mlijeka, 1 dl. ulja, 3 kaš. gorkog kakaa, 1 prašak za pecivo, krema, 1 l mlijeko, 8 kaš. punih brašna, 5 kaš. sećera, 4 bjelanjka, 7 kaš. sećera (za bjelanjke), sok ili aroma limuna (naranče, rum, vanilja) po izboru
Preliv za biskvit: 3 dl. mlijeka ili 2,5 dl. vode, 5 kaš. sećera
Glazura: 100 g. čokolade za kuhanje
Priprema: Jaje i žumanjke pjenasto izraditi sa šećerom. Dodati mlijeko, ulje, brašno, kakaao i pecivo. Sve dobro izmiksati pa istresti u dublji lim srednje veličine. Peći u zagrijanoj reni na 180 stepeni.
Mlijeko ili vodu skuhati sa šećerom kratko oko minut – dok se šećer istopi.
Od litre mlijeka odvojiti polovicu.
Jednu polovicu staviti sa šećerom na vatru da provrije. U drugu polovicu mlijeka dodati brašno, dobro promiješati tako da nema grudvica i sve dodati u kipuće mlijeko.Kremu prebaciti u dublju zdjelu pa prekriti prozirnom folijom. Drži se pokriveno folijom samo dok se bjelanjci ne izmiksaju.
U međuvremenu se biskvit ispeko, malo ga ostaviti da se ohladi. Biskvit zaliti polu ohlađenim prelivom.
Bjelanjke istući i pomalo dodavati šećer. Kremu i bjelanjke skupa sjediniti. Dodati sok ili aromu. Lagano miješati, tako da ostane pjenasto.
Kremu preliti po biskvitu i dobro poravnati.Ostaviti da se ohladi. Čokoladu istopiti na pari s uljem te premazati preko kreme.
Dobro ohladiti.