UMJETNIK IZ TUZLE PRAVI ZADIVLJUJUĆE SKULPTURE NA VRHU OLOVKE: Izrada u osnovi nije komplikovana, ali zahtijeva planiranje i mnogo strpljenja

Bosna i Hercegovina
UMJETNIK IZ TUZLE PRAVI ZADIVLJUJUĆE SKULPTURE NA VRHU OLOVKE:  Izrada  u osnovi nije komplikovana, ali zahtijeva planiranje i mnogo strpljenja
.

O Jasenku Đorđeviću, bosanskohercegovačkom umjetniku pisali su brojni strani mediji. Njegova umjetnička djela krase svjetske i evropske galerije, te privatne domove poznatih osoba.

Mi smo dobili priliku da ga upoznamo i potpuno nas je zadivio. Ovaj Tuzlak stvara nevjerovatna umjetnička djela i to na samom vrhu grafitne olovke.

Samo za Novi.ba govori o svom mikrosvijetu, otkriva nam koje poruke svojim djelima želi poslati, a odao nam je šta ga pokreće i motiviše u životu.

Cijeli intervju sa ovim umjetnikom pročitajte u nastavku.

Novi.ba: Već skoro osam godina izrađujete  remek  djela na grafitnom vrhu od olovke. Ako se nakratko osvrnete unatrag, kako sada gledate na svoje početke? 

JASENKO ĐORĐEVIĆ: Kada sam prvi put zaoštrio olovku i napravio prvu skulpturu nisam mogao ni zamisliti u kojem smjeru će to da me odvede. Započelo je kao izazov i kao hobi, a preraslo je u nešto mnogo veće. Početak je bio malo težak jer u to vrijeme postojao samo jedan umjetnik u svijetu koji je to radio. Nije bilo mnogo informacija vezanih za ovu vrstu umjetnosti. Morao sam da otkrijem koja vrsta olovke je najbolja za izradu skulptura i koji alati su potrebni da bi nastala jedan skulptura. Danas je to sve mnogo lakše jer imam ogromno iskustvo. Do sada sam napravio oko 300 radova, imao šest samostalnih izložbi (jedna internacionalna) i desetine grupnih izložbi, desetak mojih radova je u stalnoj postavci muzeja olovaka u Engleskoj. Sa svojim radom učestvovao sam u snimanju 3 reklame, jedne domaće i dvije internacionalne. Moji radovi su objavljeni u knjizi "Think Small" spisateljice iz Amerike.

jasenko
Novi.ba: Kako izgleda postupak izrade jedne skulpture i koji dio procesa je najteži? Nama to sve izgleda poprilično komplikovano.

JASENKO ĐORĐEVIĆ: Proces je poprilično jednostavan. Uzmete olovku i skalpel i izrezbarite skulpturu. Šalu na stranu... Izrada skulptura u osnovi nije komplikovana, ali zahtijeva planiranje i mnogo strpljenja. U početnoj fazi, prvo je potrebno izabrati motiv koji bi mogao da se smjesti na jedan od dva oblika grafita (okrugli ili pravougaoni). Kada odaberete motiv i adekvatnu olovku, onda je potrebno napraviti plan rada i nacrtati skicu onako kako bi skulptura izgledala na olovci. Taj crtež će vam pokazati na kojim mjestima postoji mogućnost da grafit pukne. U drugoj fazi prelazi se na rezbarenje grafita. Najveći problem je taj što su dimenzije jako male, 2-4 mm u obimu, a grafit je jako fragilan, tako da ne postoji mogućnost za grešku. Greške se mjere u desetim djelovima milimetra, mada i tako sitne su vidljive na makro fotografijama. Sam proces izrade može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, u ovisnosti od kompleksnosti same skulpture. Nakon što izrezbarim grubi izgled skulpture, obično napravim makro fotografiju, kako bih vidio da li idem u dobrom smijeru, a nakon toga radim na sitnim detaljima. Kada skulptura bude završena ponovo uslikam makro fotografiju, a skulpturu ostavim u zaštitnu kutiju ili uramim.

jasenko7

Novi.ba: Da li možda postoji neka skulptura na koju ste posebno ponosni, te koji biste projekat voljeli kao poseban izazov sebi postaviti? 

JASENKO ĐORĐEVIĆ: Nemam neku posebnu skulpturu koju bih izdvojio, svaka za sebe nosi neku poruku ili priču. Ako bih morao izdvojiti neke skulpture onda bi to bile "On the edge" ili "Crime".  Prva je nastala dok sam bio na ljetovanju. Prikazuje čovjeka koji stoji na samom rubu provalije, a simbolizira prolaznost života. Druga skulptura pravljena je u okviru humanitarnog projekta "Project literacy" gdje prestavlja zatvorenika koji sjedi izvan svoje ćelije također na rubu i čita knjigu. Obje skulpture bile su poprilično tehnički zahtjevne i veoma su male, ali nose jake i velike poruke. 

jasenko10

Novi.ba: Zanimljivo je da svojom umjetnošću želite ukazati na brojne probleme i nepravdu u svijetu. Izrađivali ste skulpture posvećene državnom udaru u Turskoj, trogodišnjem dječaku Aylanu Kurdiju, također ste izrađivali i Srebrenički cvijet. Kolika je zapravo obaveza jednog umjetnika da ukazuje i da se bavi različitim problemima, te koje još poruke želite poslati svojim djelima?

JASENKO ĐORĐEVIĆ: Radio sam mnogo radova koji su za cilj imali da ukažu na neki društveni problem ili da prenesu poruku mira. Učestvovao sam u dva međunarodna projekta u kojima su se moji radovi koristili kako bi se ukazalo na kršenje ljudskih prava i druge probleme u društvu. Prvi projekat "Maraton pisanja", je rađen u saradnji sa Amnesty international-om iz Belgije gdje sam radio 3 rada za tri različita problema u svijetu i snimali smo kratki dokumentarni video. Drugi projekat "Project literacy", rađen je sa humanitarnom organizacijom iz Londona, a cilj mu je opismenjavanje žena i djece diljem svijeta. Smatram da je umjetnost veoma jako oružje i da se sa njom može prenijeti bilo koja poruka i skretati pažnja na bilo koji problem u društvu. Samim tim, obaveza svakog umjetnika je da iskoristi to oružje i da svoj doprinos u rješavanju problema u društvu.

jasenko12

Novi.ba: Kada niste u svom mikrosvijetu, čime se još bavite, šta Vas inspiriše i pokreće u životu? 

JASENKO ĐORĐEVIĆ: Pokrenuo sam sa prijateljima Udruženje za promociju minijature kao i jednu manju galeriju koja ima za cilj promovisanje mladih i neafirmisanih umjetnika iz BiH i šire. Do sada smo organizovali 4 izložbe od čega i jednu međunarodnu, a do kraja godine planirano je još nekoliko izložbi. U okviru te galerije je i moj atelje tako da sam svaki dan u tim prostorijama gdje volontiram. Pored toga, trener sam Aikidoa i vodim jedan manji aikido klub gdje omladinu podučavam o ovoj plemenitoj borilačkoj vještini. 

jasenko7

Novi.ba: Na kraju, otkrijte nam kako planirate nastaviti svoj rad i čime nas planirate ponovo iznenaditi i zadiviti? 

JASENKO ĐORĐEVIĆ: Kroz udruženje, imam u planu da organizujem više radionica i da upoznam sve zainteresovane sa izradom skulptura na grafitu. U planu je i izložba u Norveškoj krajem ove godine. Planirao sam i jedan projekat vezan za Bosansko kraljevstvo (predosmanski period) koji bi pored skulptura bio propraćen i knjigom, pa se nadam da ću do kraja godine krenuti sa realizacijom tog projekta.

 

Ne propustite