Skoro svaki četvrti izbjeglica u Njemačkoj našao posao

Svijet
Skoro svaki četvrti izbjeglica u Njemačkoj našao posao
.

Izbjeglice koje su u nekoliko zadnjih godina stigle u u Njemačku iz kriznih zemalja skoro svaki četvrti u međuvremenu ima zaposlenje.

„U martu je svaki četvrti izbjeglica, koji je nakon 2015. stigao u Njemačku, imao posao. Ako se nastavi ovakvim tempom, ostvarit će se naše procjene prema kojima nakon pet godina boravka otprilike 50 posto izbjeglica ima zaposlenje, a nakon 15 godina 70 posto“, rekao je Herbert Brueckner iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) za dnevnik Rheinische Post.

On je procijenio da će do kraja godine mjesečno osam do deset hiljada izbjeglica mjesečno pronalaziti posao.

Postotak izbjeglica sa zaposlenjem je još uvijek nizak u usporedbi s ostalim segmentima društva. Među strancima iz Europske unije i Balkana kvota zaposlenosti iznosi 50 posto, a kod Nijemaca 68 posto.

„Ove brojke pokazuju da je integracija izbjeglica u tržište rada dugotrajan i mukotrpan proces“, rekao je Brueckner iz IAB-a, instituta koji intenzivno surađuje sa Saveznim uredom za zapošljavanje u Nuernbergu.


Najviše izbjeglica koji su pronašli zaposlenje (40 posto) su Pakistanci, Nigerijci i Iranci, dok se najniža kvota zaposlenih bilježi kod izbjeglica iz Sirije (20 posto).

No istodobno se ukazuje i na to da mnogi od izbjeglica koje rade i dalje primaju neku vrstu socijalne pomoći jer poslovi koje rade nisu dovoljni da bi uzdržavali sebi i svoju obitelj.

„Šezdeset i pet posto izbjeglica koje su stigle u Njemačku nakon 2015. prima socijalnu pomoć“, rekao je Brueckner.

Izbjeglice, prema podacima IAB-a, uglavnom rade na poslovima kod kojih nije potrebno dobro znanje jezika. Najmanji broj je pronašao zaposlenje u dobro plaćenim poslovima u industrijskom sektoru, što se povezuje s visokim zahtjevima koje postavljaju poslodavci u ovom sektoru.  

Ne propustite