Kako studenti zarađuju preko interneta?

Aktuelno
Kako studenti zarađuju preko interneta?
.

Kažu da je studentski period jedan od najljepših dijelova života, ali uz sve obaveze, izlaske i zabave, džeparac koji studenti dobijaju ponekad nije dovoljan. Zbog nedostatka vremena, okreću se ka internetu  koji im nudi veliki broj mogućnosti. Sa malo volje i truda, studenti pronalaze poslove koje mogu raditi svakodnevno iz udobnosti svoga doma. 

Često možemo pročitati naslove poput „Kako brzo zaraditi novac“,  „Kako zaraditi novac preko interneta radom od kuće“, a sve većem broju mladih osoba u BiH ovo postaje svakodnevnica.  Oni se odriču slobodnog vremena i snagu ulažu u višesatno sjedenje pred računarom, razvijajući razne tehnike kako bi poboljšali svoj posao. 

Emina Huzejrović, dvadesetogodišnja studentica ekonomije, se bavi posredovanjem preko interneta. Emina kaže da je sve počelo zanimljivim spletom okolnosti. 

„Imam brata koji je mnogo mlađi od mene i kao starija sestra trudim se da mu ispunim što više želja. Srećom, nije mnogo zahtijevan, ali se ponekad  javljaju komplikacije prilikom ispunjavanja tih želja. Jednom prilikom je kod drugara vidio mali 3D model Titanica u puzzlama. Nažalost, naše tržište gotovo pa i nema ponudu takvih igračaka, pa sam potragu nastavila na internetu.“, rekla je Emina. Nakon neuspjelog pokušaja naručivanja  preko druge osobe, koja je igračku cijenila dvostruko,  odlučila je da će sama naručiti. „Nakon što su puzzle došle, probudila se znatiželja i u meni. Koliko je brza ova vrsta usluga? Da li doista nešto što na ovakvom tržištu košta dvije konvertibline marke može da parira artiklima koji su vrijedni mnogostruko više na našim policama? Kako se već šest godina bavim izučavanjem ekonomije kao nauke,  shvatila sam da bih svoju znatiželju mogla pretvoriti u mali biznis.“,  kaže Emina. 

Tek nakon što je ostvarila prve prihode, koje za nju kao studenta koji je daleko od kuće nisu bili mali, shvatila je pravi potencijal zarade preko interneta. 

„Uz mnogo truda i rada osoba može da dođe do velikih svota novca, koje će i više nego pokriti osnovne životne potrebe.“, ističe Emina. 

Ipak, njoj to nije bitno, predstavlja joj zadovoljstvo što kao mlada djevojka ima mogućnost da svojim novcem sebi  može  priuštiti nešto umjesto da čeka roditelje.   

Kao jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine se često navodi visoka stopa nezaposlenosti. Iz godine u godinu se bilježi sve veći odlazak stanovnika iz države, a veliki je broj  mladih koji se odlučuju za taj korak. Dok jedan dio onih koji ostaju čekaju da se sve poboljša samo od sebe, i da političari nađu rješenje za sve probleme, drugi dio se bori za svoju bolju budućnost, a i svakodnevnicu. 

Istraživanje, koje je  proveo Mareco Index Bosnia, govori da preko 80 odsto stanovnika koristi internet. Sve veći broj mladih internet ne koristi samo na društvene mreže, sve više je onih koji preko interneta razvijaju sopstveni posao.

Jedan od njih je Anel Mušanović. On je devetnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta koji je iz ljubavi  prema pisanju prije četiri  godine otvorio svoj blog.

„Na samom početku sam pisao samo kolumne. To su bile priče o meni, ljudima koji me okružuju i mojoj porodici. Tada sam bio u srednjoj školi, i taj život je bio zanimljiv. Meni je bilo zanimljivo pisati ali i drugim ljudima je bilo zanimljivo čitati. Kako sam ja rastao, tako je rastao sa mnom i moj blog. Danas ne pišem samo kolumne, bavim se raznoraznim temama.“, rekao je Anel. 

19260494-1686174148060038-2010685483770377305-n

Anel Mušanović

On kaže da njegova namjera nikad nije bila zarada, nego je to došlo samo od sebe, kada je njegov blog postajao bolji i poznatiji. 

„Blogom sam se bavio tri godine, a onda sam poželio da radim još nešto više, i da proširim svoj blog. Kada sam počeo da pišem o modi tako su počeli pristizati razni upiti o suradnjama, a kasnije je počela i zarada.“, kaže sanski bloger. 

Anel dodaje da je zarada sasavim dovoljna za njegove potrebe, i smatra da se preko interneta može vrlo dobro zaraditi. 

„Naravno, potrebno je mnogo ulaganja. Nije isto zarađivati u BiH i u svijetu, ali se definitivno može. Sve je u tome koliko ste spremni da se žrtvujete i da radite na sebi. U suštini, sve je do vas. Da li vi to stvarno želite ili ne.“, završava Anel. 

Dipl. soc. Dinela Imamović, kaže da je studentima veoma teško uskladiti fakultetske obaveze i posao. Redovni studenti su obavezni da pohađaju predavanja  i vježbe, zbog toga im ostaje malo slobodnog vremena. Studenti većinom traže poslove koje mogu obavljati vikendom, ili one koji imaju skraćeno ili prilagođeno radno vrijeme. 

„Ukoliko mlade osobe tokom studiranja obavljaju poslove za koje imaju novčane naknade, odnosno ako obavljaju plaćene poslove, to doprinosi njihovom osjećaju finansijske nezavisnosti, i nekom vidu samostalnosti.“ , rekla je Dinela Imamović, dipl. soc. 

 Da internet nije samo proizvod koji nam je omogućio korištenje društvenih mreža, dokazuje sve veći broj mladih osoba koji pronalaze način da ga iskoriste na najbolji mogući način, i zarade za svoje potrebe. 

(Novi.ba)

 

Ne propustite