Ovo su znakovi da jedete previše šećera, vaše tijelo vas na vrijeme upozorava da se odmaknete od slatkih stvari

Zdrav život
Ovo su znakovi da jedete previše šećera, vaše tijelo vas na vrijeme upozorava da se odmaknete od slatkih stvari
.

Šećer ima dobre okuse, a sve što ga sadrži ima još bolje okuse! Čini se da je slatki kristalni ugljikohidrat posvuda. Većina nas je voljela živjeti na nezaboravnom okusu naših najdražih deserta kada smo gladni. Međutim, ono što može činiti nevino zadovoljstvo zapravo je razlog mnogih složenih zdravstvenih problema kada ga konzumiraju u velikim količinama.

Danas je teško izbjeći šećer, ali mnogi od nas čak ne shvaćaju kako smo zapravo ovisni o tome.

Ovo su znakovi upozorenja koje vaše tijelo daje da upućuju na vrijeme da se odmaknete od slatkih stvari.

9. Bol u mišićima i zglobovima

1

 

Osjećate li se kao da ste preskočili redovite šetnje, vrtlarenje ili golf jer ste u boli? To može biti jedan od mnogih signala koje vaše tijelo koristi kako bi vas upozorio na upalne procese koji se događaju iznutra. Visoke količine šećera u vašoj prehrani čine imunološkim stanicama lučenje upalnih glasnika u vašu krv koja pokušavaju razbiti napredne glikacijske proizvode ili proteine ​​vezane za molekule glukoze.

Što više šećera jedete, pojavljuju se napredniji proizvodi za glikaciju, što dovodi do toga da se šalju više upalnih poslanika kako bi prekinuo ciklus. Takva kaskada biokemijskih reakcija mogla bi na kraju rezultirati artritisom, kataraktama, srčanim bolestima, slabom pamćenju ili naboranom kožom.

8. Žudnja za slatkišima i drugom slatkom hranom

2

 

Šećer se obrađuje vrlo brzo, ostavljajući vas gladnima unatoč činjenici da ste prošli jedan kolač prije dolaska. Zapravo, šećer je poznat po otpuštanju dopamina, slično onome što biste se osjećali kad biste koristili droge zarazne. Neurotransmiter dopamin oslobađa neurone u ovom sustavu kao odgovor na nagrađivanje. Ova je kemikalija najpoznatija po tome što nas drži dobro raspoloženim.

Mozak vidi šećer kao nagradu ili poslasticu i više šećera koji jedete, to više vaše tijelo žudi. To je začarani i zarazni ciklus. Osim toga, hrana bogata šećerom neće vam se osjećati puno jer ne sadrži nikakve korisne hranjive tvari.

7. Snage i padove energije

 

3

Glukoza je odgovorna za opskrbu energijom u vašem tijelu, zbog čega je vrlo važno održavati razinu šećera u krvi na odgovarajućoj razini. Svako odstupanje od toga može dovesti do energije koja se tijekom dana sve više približava. Kada jedete slatkiše, gušterača oslobađa inzulin kako bi vam donijeli glukozu u stanicama, ostavljajući vam energičnu energiju. Jednom kad ciklus završi, osjećate razinu pada energije jer vaše tijelo želi više šećera.

Da biste održali razinu energije, izbjegavajte slatkiše i nezdrave zalogaje. Umjesto toga, odlučite se za mršave proteine ​​i zdrave masti. Dobijte "stvarnu" energiju za svoje tijelo od zdrave hrane. Ova ravnomjernija razina šećera u vašoj krvi neće uzrokovati šumove i padove energije.

6. Stalni problemi sa kožom

4

Hrana koja sadrži dodani šećer uzrokuje širenje razina inzulina i započinje proces glikacije, ili vezanje šećera na proteinske molekule. Čim glukoza uđe u krv, pokreće niz kompliciranih fizioloških procesa koji u konačnici mogu uzrokovati upalu i probleme kože. Ovo povećanje inzulina može na kraju povećati aktivnost uljnih žlijezda u vašoj koži i aktivirati upalne procese.

To znači da je visoka razina šećera povezana s većim rizikom akne. Ako vam neupotrebljena koža smeta, a ni jedan od medicinskih tretmana ne pomaže, pokušajte promijeniti navike dijeta. Ne inzistiramo na potpuno rezanju šećera iz vašeg života, ali možda biste željeli konzumirati manje hrane koja sadrži dodano šećer.

5. Težina

5

Nikad nećete ugodno iznenađenje otkriti da se traperice osjećaju čvrsto oko struka. Nikad niste očekivali da čokoladni kolač koji ste jeli prije tjedan dana mogli zatrudnjeti na takav gadan način! Međutim, jedan od najočitijih znakova prekomjerne potrošnje šećera je stavljanje neke težine.

Snacks i slastice obično pohranjuju funti u vašem midsectionu. Visoka razina šećera povećava proizvodnju inzulina koja pohranjuje višak masnoća u trbuh, a ne neko drugo mjesto.

4. Propadanje zuba

 

6

Slatka hrana neprimjetno potiče stvaranje šupljina i propadanje zuba. Međutim, to nije šećer koji vam zakoči truleži, nego otpad od hrane ostavljenih na zubima nakon što jedete. Ako se ne probavljaju ili pravilno četkaju, ostaci hrane uzrokuju pojavu plaka na zubima. To nagrizava tvrdu površinu zuba, što rezultira sitnim rupama.

Različite slatke hrane poput slatkiša, suhe žitarice i pelene za disanje mogu se zaglaviti između zuba gdje je teško doći, ubrzavajući proces raspadanja. Održavanje odgovarajuće oralne higijene može vam uštedjeti od redovitih obveza stomatologa.

3. Visoka tolerancija šećera

7

Kada svakodnevno jedete puno slatkiša, ukusni pupoljci se navikavaju na istu razinu slatkoće i možda se neće odazvati na to kako su se nekada koristili. Višak šećera uznemiruje vaš nepce i slatki plodovi i bobice ne okusa vam slatko kao što bi trebali. Vjerujte nam, nema ništa bolje od jesti sočan jabuka i uživati ​​u ukusu. Ako vam ništa ne okusi, smanjite potrošnju dodatnih slatkih aditiva, poput rafiniranog šećera i slatkih sirupa i prebacite se na uravnoteženu prehranu.

2. Česta prehlada i gripa

 

8

Prehrana ili pijenje previše šećera blokira stanice imunološkog sustava da napadaju bakterije kada se razbolite. Vitamin C koje vaše tijelo treba da se bori protiv gripe vrlo je slična u kemijskoj strukturi glukoze. Umjesto da tražite i radite s vitaminom C, vaš imunološki sustav uzima glukozu koja ima nulu snage protiv bakterija gripe. Stoga, umjesto borbe protiv bolesti, imunološki sustav pati od nje.

Da biste spriječili takav scenarij, smanjite slatkiše kad ste u opasnosti od prehlade ili gripe i pojesti više voća i povrća bogatih hranjivim tvarima i vitaminima C i E, kao i beta-karoten i cink.

1. Osjećaj nadutosti

 

9

Nadražujući i bolni plin, kao i druge probavne smetnje mogu biti uzrokovane različitim namirnicama. I jede previše šećera je jedan od njih! Budući da je nadutost izravno povezana s onim što jedete i pokušavate probaviti, šećer igra veliku ulogu u tome. Ako se šećeri jako upijaju u tankom crijevu, ući će u debelo crijevo, gdje šećer obično djeluje kao bakterija koja proizvodi plin.

Previše šećera može izazvati pustoš u vašem trbuhu, stoga pokušajte izbjegavati konzumiranje zaslađivača, dijetalina i snack barova. Zanimljivo je napomenuti da su namirnice bez šećera pune šećernih alkohola koji sadrže neprobavljive spojeve slatke degustacije.

Koliko je šećera previše?

 

10

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučena doza šećera bi trebala biti manje od 10% vašeg dnevnog unosa energije. To dnevno 10% jednako je 7 žličica dodanog šećera. Šećer je neizbježno ukusan i svi ga volimo, ali previše jesti može imati previše štetnih posljedica. Zapravo, samo 4 g ugljikohidrata = 1 žličica šećera u vašem tijelu. Pazite na gore spomenute znakove i pokušajte smanjiti dnevni unos šećera. Pronađite šećer u prirodnim proizvodima poput voća, povrća, orašastih plodova ili žitarica.

Mislite li da je slatki zub vrijedio cijenu? Podijelite svoje mišljenje s nama u komentarima!

Ne propustite