Od početka godine u BiH stiglo preko pet hiljada legalnih migranata

Bosna i Hercegovina
Od početka godine u BiH stiglo preko pet hiljada legalnih migranata
.

BOSNA I HERCEGOVINA - U našu zemlju je od početka godine stiglo nešto manje od pet hiljada ilegalnih migranata i većina njih je odmah izjavila kako želi azil, ali njih tek desetak posto je i podnijelo formalne zahtjeve za dobivanje tog statusa, što dokazuje kako im je stvarna namjera produžiti put ka državama Europske unije, podaci su policijskih agencija koje je Vijeću ministara BIH u utorak predstavio ministar sigurnosti Dragan Mektić. 

On je novinarima nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu kazao kako je do 25. maja policija zabilježila ulazak točno 4870 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Po ulasku u BiH 4215 tih migranata je iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, no samo su 423 osobe podnijele takav zahtjev.

"To su stvarni podaci", kazao je Mektić odlučno odbacujući nagađanja da je u BiH zapravo ušlo na desetke tisuća migranata, odnosno da vlasti pokušavaju prikriti prave razmjere ovog problema.

Mektić je upozorio kako takve neutemeljene informacije iznose i osobe poput državnih parlamentaraca čime bespotrebno stvaraju paniku.

Najavio je da će u jednoj vojarni u okolici Sarajeva koja se ne koristi biti uspostavljeno središte za smještaj migranata, a istaknuo je i da mjere koje su poduzete radi bolje zaštite granice daju rezultate te kako je time značajno smanjen broj migranata koji ilegalno ulaze u zemlju.

Ne propustite