SVAKI PUT KADA SADI PARADAJZ OBAVEZNO OVO URADI: Kada vidite kakav je efekat postigao ODMAH ĆETE URADITI ISTO
Paradajz je sastavni dio naše ishrane i često ga koristimo na različite načine.
Ukusan je kada se jede sirov, u salatama ili sendvičima, skuhan ili pak konzerviran.
Pored toga što je ukusan, naučnici ističu da je paradajz jako zdrava namirnica. Nema škroba, ima nisku kalorijsku vrijednost, a pun je vitamina i važnih antioksidansa.
Jedan crven, zreo, sirov paradajz je odličan izvor vitamina A, C, K, B9 i kalija. Imaju nizak nivo natrija, zasićenih masnoća, holesterola i kalorija. U paradajzu se također nalaze i vitamin B1, B3, B6, magnezij, fosfor i bakar – i svi su neophodni za dobro zdravlje.
Pored svih ovih vitamina, jedna porcija paradajza (oko 150 grama) sadrži i dva grama vlakana, što je 7% od preporučene dnevne količine.
Jedan paradajz srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, 0 grama masti, 5 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina i šest miligrama natrija. Također daje 40% preporučene dnevne doze vitamina C, 20 posto vitamina A, 2 posto željeza i 1 posto kalcija.
Paradajz je vrlo dobar izvor kroma, koji pomaže pri regulisanju razine šećera u krvi. Vitamin A iz paradajza će učiniti kosu sjajnom i jakom.
No, kako biste mogli iskoristiti sve zdravstvene dobrobiti paradjz važno je da obratite pažnju da njegov uzgoj.
Nepohodno je da obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari, ako želite da uzgojite što bolji, veći i ukusniji paradajz.
U sljedećem videu otkrivamo vam o čemu se zapravo radi.