SVAKI PUT KADA SADI PARADAJZ OBAVEZNO OVO URADI: Kada vidite kakav je efekat postigao ODMAH ĆETE URADITI ISTO
Paradajz je sastavni dio naše ishrane i često ga koristimo na različite načine.
Ukusan je kada se jede sirov, u salatama ili sendvičima, skuhan ili pak konzerviran.
![]()
Pored toga što je ukusan, naučnici ističu da je paradajz jako zdrava namirnica. Nema škroba, ima nisku kalorijsku vrijednost, a pun je vitamina i važnih antioksidansa.
Jedan crven, zreo, sirov paradajz je odličan izvor vitamina A, C, K, B9 i kalija. Imaju nizak nivo natrija, zasićenih masnoća, holesterola i kalorija. U paradajzu se također nalaze i vitamin B1, B3, B6, magnezij, fosfor i bakar – i svi su neophodni za dobro zdravlje.
![]()
Pored svih ovih vitamina, jedna porcija paradajza (oko 150 grama) sadrži i dva grama vlakana, što je 7% od preporučene dnevne količine.
Jedan paradajz srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, 0 grama masti, 5 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina i šest miligrama natrija. Također daje 40% preporučene dnevne doze vitamina C, 20 posto vitamina A, 2 posto željeza i 1 posto kalcija.
![]()
Paradajz je vrlo dobar izvor kroma, koji pomaže pri regulisanju razine šećera u krvi. Vitamin A iz paradajza će učiniti kosu sjajnom i jakom.
No, kako biste mogli iskoristiti sve zdravstvene dobrobiti paradjz važno je da obratite pažnju da njegov uzgoj.
![]()
Nepohodno je da obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari, ako želite da uzgojite što bolji, veći i ukusniji paradajz.
U sljedećem videu otkrivamo vam o čemu se zapravo radi.