PRIJEDLOG IFTARA ZA 13. DAN POSTA: Supa sa knedlama, domaće pljeskavice u saftu i desert od sladoleda i pudinga

Ramazan
PRIJEDLOG IFTARA ZA 13. DAN POSTA: Supa sa knedlama, domaće pljeskavice u saftu i desert od sladoleda i pudinga
.

Za današnji iftarski meni Novi.ba donosi sljedeće prijedloge: 

Za predjelo: 

DOMAĆA SUPA SA KNEDLAMA 

2ac2744e8e5e1c2f0372d83ca504061a-header

Potrebno je: 

  •  1l vode
  •  1 mrkva 
  • 300g pilećeg bijelog mesa 
  • 1  kašičica vegete
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja 
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 60-70g griza 

Priprema: 

U 1l vode staviti mrkvu, pileće meso i vegetu da se kuhaju 30 minuta. Za to vrijeme pripremiti knedle. Umutiti jaje, dodati ulje, začine, griz i prašak za pecivo, pa sjediniti. Vrućom kašičicom zahvatati i spuštati knedlice u vruću supu. Kuhati još 10 minuta.

 

Za glavno jelo: 
DOMAĆE PLJESKAVICE U SAFTU

domace-pljeskavice-u-saftu

Potrebno je: 

  • 1/2 kg faširanog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 manji paradajz
  • 1 kriška starog hljeba
  • malo mlijeka
  • biber
  • so
  • peršunulje
  • 1 kašika Fant za pljeskavice

Priprema:

U faširano meso dodamo rendani crveni luk, rendani paradajz bez kore, so, biber, peršun, sredinu starog hljeba koju smo predhodno umočili u mlijeko i iscijedili. Sve zajedno dobro izmiješamo rukom da se masa sjedini. Od mase pravimo manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno i pržimo na ulju. Kad su pljeskavice gotove fant razmutimo u pola šolje vode i prelijemo pljeskavicama. Po želji dodamo vode u zavisnosti koliko želimo da saft bude gust.

 

Za desert: 
DESERT OD SLADOLEDA I PUDINGA 

keskul-turski-puding-300x200

Potrebno je: 

  • 1 puding od vanilije
  • 1 puding od čokolade
  • 1 l mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 1 sladoledni desert od čokolade
  • 50 g narendane čokolade
  • voće


 Priprema:

Umutiti sladoledni desert od čokolade sa mlijekom. Staviti u zamrzivač da se stegne. Napraviti puding od vanilije i čokoloadni puding prema uputstvu sa pakovanja. Pokvasiti staklene zdjelice te sipati do pola čokoladni puding a preko puding od vanilije. Puding ostaviti da se ohladi. Na ohlađeni puding stavljati po dvije kugle čokoladnog sladoleda, preko toga ukrasiti voćem prema želji.

Ne propustite