PRIJEDLOG IFTARA ZA 13. DAN POSTA: Supa sa knedlama, domaće pljeskavice u saftu i desert od sladoleda i pudinga
Za današnji iftarski meni Novi.ba donosi sljedeće prijedloge:
Za predjelo:
DOMAĆA SUPA SA KNEDLAMA
Potrebno je:
- 1l vode
- 1 mrkva
- 300g pilećeg bijelog mesa
- 1 kašičica vegete
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 60-70g griza
Priprema:
U 1l vode staviti mrkvu, pileće meso i vegetu da se kuhaju 30 minuta. Za to vrijeme pripremiti knedle. Umutiti jaje, dodati ulje, začine, griz i prašak za pecivo, pa sjediniti. Vrućom kašičicom zahvatati i spuštati knedlice u vruću supu. Kuhati još 10 minuta.
Za glavno jelo:
DOMAĆE PLJESKAVICE U SAFTU
Potrebno je:
- 1/2 kg faširanog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 1 manji paradajz
- 1 kriška starog hljeba
- malo mlijeka
- biber
- so
- peršunulje
- 1 kašika Fant za pljeskavice
Priprema:
U faširano meso dodamo rendani crveni luk, rendani paradajz bez kore, so, biber, peršun, sredinu starog hljeba koju smo predhodno umočili u mlijeko i iscijedili. Sve zajedno dobro izmiješamo rukom da se masa sjedini. Od mase pravimo manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno i pržimo na ulju. Kad su pljeskavice gotove fant razmutimo u pola šolje vode i prelijemo pljeskavicama. Po želji dodamo vode u zavisnosti koliko želimo da saft bude gust.
Za desert:
DESERT OD SLADOLEDA I PUDINGA
Potrebno je:
- 1 puding od vanilije
- 1 puding od čokolade
- 1 l mlijeka
- 4 kašike šećera
- 1 sladoledni desert od čokolade
- 50 g narendane čokolade
- voće
Priprema:
Umutiti sladoledni desert od čokolade sa mlijekom. Staviti u zamrzivač da se stegne. Napraviti puding od vanilije i čokoloadni puding prema uputstvu sa pakovanja. Pokvasiti staklene zdjelice te sipati do pola čokoladni puding a preko puding od vanilije. Puding ostaviti da se ohladi. Na ohlađeni puding stavljati po dvije kugle čokoladnog sladoleda, preko toga ukrasiti voćem prema želji.