CIJENE NAFTE ZNATNO PALE: Proizvođači dogovorili povećanje proizvodnje

Svijet
CIJENE NAFTE ZNATNO PALE: Proizvođači dogovorili povećanje proizvodnje
.

Cijene barela nafte znatno su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima...
nafta

Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjem trgovanju pala za 1,1 dolar ili 1,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,34 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), zajedno s najvećim svjetskim proizvođačem Rusijom, počela je primjenjivati rezove proizvodnje u 2017. godini, kako bi smanjila prezasićenost tržišta i povećala cijene, budući da su u 2016. godine potonule na najnižu razinu u posljednjih više od deset godina, ispod 30 dolara po barelu.

Zahvaljujući tome, u Londonu su početkom maja cijene dotaknule razinu od 80 dolara po barelu, što je zabrinulo potrošače da bi visoke cijene mogle prigušiti gospodarski rast i potaknuti inflaciju.

"Nedavni rast cijena nafte potaknuo je rasprave među ulagačima o tome predstavljaju li one smanjenje rizika za globalni rast", naveo je Chetan Ahya iz Morgan Stanley u svojoj bilješci objavljenoj tokom vikenda.

Kako bi riješila potencijalne nedostatke u opskrbi, Saudijska Arabija, vodeća u kartelu OPEC, kao i najveći svjetski proizvođač Rusija, izjavili su u petak da su razgovarali o povećanju proizvodnje nafte za oko milion barela dnevno.
 nafta-0

"Cijene sirove nafte skliznule su nakon što su Saudijska Arabija i Rusija dogovorile da će povećati proizvodnju sirove nafte u drugoj polovini godine, kako bi nadoknadili gubitke nastale u drugim zemljama", poručila je u ponedjeljak ANZ banka.

Što se tiče Bosne i Hercegovine u petak je došlo do novog poskupljenja, treći put od 1. februara.

U RS nakon novog vala poskupljenja litar dizela košta zavisno od distributera od 2,22 do 2,26 KM, a litar benzina 95 od 2,25 do 2,28.

Prema novom cjenovniku, za litar benzina 98 građani će sada morati odvajati oko 2,28 KM, a plin se prodaje po cijeni od 1,11 do 1,19 KM.

U Federaciji BiH cijena je još veća, pa tako za litar dizela i benzina treba izdvojiti 2,31 KM.

Prije poskupljenja 1. februara litar dizela je u prosjeku koštao 1,9 KM, za litar benzina 98 trebalo je izdvojiti dvije KM, dok je 1,9 KM koštao litar benzina 95. To znači da je cijena goriva za tri mjeseca skočila 40 feninga za litar, što najbolje osjete građani na svom kućnom budžetu.

nafta

 

Ne propustite