Napravite sami prirodni lijek koji obnavlja vid i sluh, popravlja pamćenje i sagorjeva masnoću
Hren vjerovatno spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je u biti prava šteta, budući da ima niz djelovanja povoljnih za naše zdravlje.
Lijekova svojstva hrena
Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.
Hren je bogat mineralima i vitaminima, odlično čisti organizam i djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru.
Uzrok ovome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog djelovanja.
Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.
Hren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.
U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne puteve. Hren potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.
Svestrana primjena
Prilikom liječenja ili pak pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen.
Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad kuha, zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje on sadrži.
Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata.
Nakon toga naribajte ga u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira kako tešku hranu konzumirali.
Ako pak imate osjetljivu probavu, te teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu.
Da biste odagnali glavobolju uzmite listove hrena, te ih pritisnite na bolno mjesto.
Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.
Ali nemojte pretjerati - preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.
Jedan od najjačih prirodnih lijekova koji će vam popraviti pamćenje za 80%, ali ćete i uspjeti otopiti masne naslage s kojima se borite godinama.
Ključni sastojak je hren bogat vitaminom C, kalijem, vitaminima B1, B2 i B6, željezom, magnezijem i fosforom. Ubrzava metabolizam, otklanja umor i potiče razvoj dobrih bakterija u stomaku.
Potrebni sastojci su:
125 g hrena,
4 limuna,
3 kašike meda,
2 kašikee cimeta
komadić đumbira (oko 2 centimetra).
Priprema i primjena su slijedeće:
Prvo u blenderu ispasirajte hren i đumbir. Iscijedite sok limuna, dodajte u blender, izmješajte i dodajte cimet i med. Povezanu smjesu stavite u staklenu posudu.
Dva puta svakog dana uzimajte po jednu kašiku smjese prije obroka, a ako vježbate, prije treninga. Prakticirajte tri sedmice.