Evo šta se tada događa u vašem tijelu ako spavate u ČARAPAMA, iznenadit ćete se

Zanimljivosti
 Evo šta se tada događa u vašem tijelu ako spavate u ČARAPAMA, iznenadit ćete se
.

Mnogi će reći da jedva čekaju skinuti čarape navečer i leći u čistu posteljinu, dok je drugima nezamislivo smrzavati se. Stručnjaci su otkrili kako bi zaista trebali postupiti.

s

Nositi čarape u krevet ili ne, tema je o kojoj se već dugo priča.

s4

Stručnjaci za spavanje kažu da postoji dobar razlog zašto bi one trebale ostati na nogama i po noći.  Grijanje hladnih stopala uzrokuje širenje krvnih žila što poručuje mozgu da je vrijeme za spavanje.

s5

Nakon što se krvne žile rašire na rukama i nogama, toplina se ravnomjerno rasporedi kroz tijelo kako bi ga pripremilo na spavanje. 

20130820160517socks-660x450

Drugim riječima, hladne noge mogu vam otežati usnivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogućit će vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspu čak 15 minuta prije nego bez njih.  I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije. 

s1

- Hladne noge izvlače energiju iz tijela i mogu poremetiti protok vitalne qi (energije) i krvi (prehrane) u tijelu. Zbog tog razloga želimo da cirkuliraju i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u tijelu koja može prouzročiti i bolove - rekla je dr. Elizabeth Trattner, doktorica kineske i integrativne medicine za Reader's Digest. 

s2

Ne propustite