KAKO NAM OVO NIKO RANIJE NIJE REKAO: Cijeli život pogrešno ljuštite bijeli luk, ovako to treba da radite
Homer ga je u Odiseji opjevao kao „biljku spasa“, u Vedama se spominje kao „sveta božanska biljka i lijek“.
Faraoni su ga davali robovima za vrijeme gradnje Keopsove piramide kako bi imali snažno, zdravo i izdržljivo tijelo za teške fizičke poslove...
![]()
Postoji priča da je upravo češnjak bio razlogom prvog poznatog štrajka. Naime, za vrijeme gradnje piramida, uskratili su ga robovima, te su se oni pobunili i prekinuli gradnju.
U oba Svjetska rata češnjak se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo, a svi znamo priču kako češnjak tjera zle duhove...
![]()
Češnjak je jedna od najstarijih poznatih kultiviranih biljaka u svijetu i ljudi su već tisućama godina upoznati s njegovim ljekovitim i magijskim svojstvima.
U novije vrijeme znanstvenici su dokazali njegovu ljekovitost, te zbog toga biva sve prihvaćenijim lijekom.
![]()
Danas je dokazano da češnjak sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je dušičnim supstancama, eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, polioze kao što je inulin, enzime, biljne masti i druge tvari.
![]()
Bijeli luk je sjajan dodatak jelima, zbog svog intenzivnog i karakterističnog ukusa, bilo da su u pitanju čorbe, paste ili priprema mesa.
Ipak, kada pripremate jelo, sigurno se uvijek mučite sa ljuštenjem, a miris koji ostaje na prstima je prava noćna mora.
![]()
Probajte jedan jednostavan trik i sve ovo će biti davna prošlost!
Stavite cijelu glavicu bijelog luka u mikrotalasnu na 20 sekundi ili manje, u zavisnosti od jačine vašeg aparata.
![]()
Kada ga izvadite, primjetićete da se veoma lako ljušti, a miris bijelog luka se ne zadržava na vašim rukama! Sjajno, zar ne?
Oljuštene čenove bijelog luka možete da držite u zatvorenoj činiji u frižideru do dva dana.