Američki dužnosnici u Sjevernoj Koreji obavljaju pripreme za summit s SAD-om

Svijet
Američki dužnosnici u Sjevernoj Koreji obavljaju pripreme za summit s SAD-om
.

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da rade vrlo dobro na summitu sa Sjevernom Korejom. Američki dužnosnici ušli su u sjevernokorejski dio demilitarizirane zone (DMZ) između Sjeverne i Južne Koreje kako bi razgovarali o pripremi mogućeg summita, nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ponovno dao do znanja da se želi sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenose agencije.

Američki dužnosnici su iz Južne Koreje prešli u Sjevernu Koreju predvođeni stručnjakom State Departmenta Sung Kimom, izvijestio je Washington Post. Sung Kim trenutno obnaša dužnost američkog veleposlanika na Filipinima, dok je prije bio veleposlanik u Seulu i posebni američki izaslanik za politiku prema Sjevernoj Koreji.

Trump je u pismu Kimu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. juna u Singapuru, što je trebao biti uopće prvi sastanak nekog američkog predsjednika na dužnosti i sjevernokorejskog čelnika, ali je u petak rekao kako bi se summit ipak mogao održati.

"Radimo vrlo dobro u smislu summita sa Sjevernom Korejom", rekao je Trump u Bijeloj kući.

"To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo na 12. lipnja u Singapuru, to se nije promijenilo",  rekao je Trump u subotu u Bijeloj kući.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je ranije danas kazao da očekuje da uskoro počnu "praktični razgovori" između Pjongjanga i Washingtona. Dan ranije je potvrdio da su se on i Kim Jong-un na iznenadnom susretu u subotu složili da se summit Sjeverne Koreje i SAD-a mora održati.

Prema pisanju Washington Posta, razgovori dviju strana o pripremi summita bi se trebali nastaviti u ponedjeljak i utorak.

Ne propustite