MODERNO I PRAKTIČNO RJEŠENJE ZA KUHINJE: Novi trend umjesto pločica za zid iznad radne ploče (FOTO)

Sve za dom
MODERNO I PRAKTIČNO RJEŠENJE ZA KUHINJE: Novi trend umjesto pločica za zid iznad radne ploče   (FOTO)
.

Saznajte koje sve vrste stakala postoje i koliko će da košta njegova postavka na zid.

s6

 

Staklo na zidu kuhinje, između donjih i visećih elemenata, često se koristi umjesto keramičkih pločica zato što je lako je za održavanje i pritom veoma lijepo izgleda. Ipak, problem može biti njegova cijena. Ali, krenimo redom.

s2

Boja stakla može se birati proizvoljno i to uglavnom tako da se uklope sa nijansom frontova kuhinje. Prednosti stakla na zidu jesu što nema vidljivih fuga, i što se izvodi se po mjeri. Tek nakon montaže cijele kuhinje, uzimaju se tačne mjere i staklo debljine 6 ili 8 mm siječe se po mjeri.

Češće se koristi staklo debljine 6 mm jer su ona osjetno lakša od onih od 8 ili 10mm, koja se pak upotrebaljavaju kod izrazito neravnih zidova.

 

Boja stakala

s4

Stakla mogu biti jednobojna u bilo kojoj boji po RAL/NCS karti, ili sa odštampanom slikom ili šarom. Stakla sa šarom zanimljiva su ali i dosta obavezujuća po izboru boja frontova. U tom slučaju najbolje je da se boje sa stakla pojave na frontovima kuhinje. Naravno, sa bijelom neutralnom bojom ne možete pogriješiti.

 

Kako se staklo postavlja

s1

U slučaju da se koristi bojeno staklo, ono se na zid lijepi bezbojnim silikonom. U slučaju stakla sa folijom, to jest, sa dezenom ili štampom, lijepljene na zid se izbjegava jer silikon može da odvoji foliju od stakla. Tada je najbolje staklo kajlovati i lijepiti na kantovima.

Spoj sa radnom pločom obavezno se silikoniše neutralnim silikonom ili sanit silikonom koji ne dopušta stvaranje buđi uslijed vlage.

Ukoliko postoje prekidači i utičnice na zidu kuhinje, u radionice se sijeku rupe na potrebnim mjestima.

 

Koliko to košta

s

Jedan od čestih problema koji se u praksi javljaju, jeste da staklo koje zalijepite na zid dobije jarko zelenu boju. To se dešava kada se boji obično (Flot) a ne ekstra klir (Extra Clear) staklo. Ovo je slučaj samo ako se odlučiti za bojenje stakla u svijetle tonove. Kod crnog stakla ovi problemi se ne javljaju.

Staklo za zid košta od 100 do 300 eura po kvadratu i zavisi od broja rupa i debljine stakla (od 6 do 10 mm).

s3

Što manje rupa za bušenje i što tanje staklo, cijena će biti povoljnija.

Obzirom da je cijena pločica (s postavkom) oko 20-40 eura/m2, ovo je znatno skuplje rješenje ali zato izgleda izuzetno lijepo i praktično.

 

 

Ne propustite