Austrijski kancelar Kurz zabrinut zbog nove balkanske migrantske rute

Vijesti
Austrijski kancelar Kurz zabrinut zbog nove balkanske migrantske rute
.

Sebastian Kurz, austrijski kancelar je kazao da je austrijska vlada zabrinuta zbog nastanka nove balkanske migrantske rute i najavio da će voditi razgovore sa zemljama duž te rute.

Naime, austrijska vlada sastala se danas u Mauerbachu gdje je razgovarala o aktuelnoj situaciji u Austriji i šire, a tom prilikom upozoreno je na formiranje nove balkanske rute, javlja Tanjug.

Kurz je s tim u vezi istakao da Austrija neće dozvoliti da se ponovi situacija iz 2015.godine.

On je, u razgovoru sa novinarima, u više navrata naglasio da je broj dolazaka migranata u Grčku ove godine već dostigao 18.000, što je, kako je konstatovao, “veoma, veoma velika brojka”.
To je, u poređenju sa prošlom godinom rast od 150 posto, ukazao je Kurz, dodajući da nova ruta vodi preko Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije do zapadne Evrope.

On je najavio da će najprije sa albanskim premijerom Edijom Ramom, koji dolazi u posjetu Beču, razgovarati da se migranti zaustave već na spoljnim granicama izbjegličke rute.

“Radi se samo o pitanju volje”, smatra Kurz.

I vicekancelar Heinz-Christian Strache smatra da se može sprovesti u djelo zatvaranje nove balkanske rute.

“Ako to ne uspije onda će Austrija, uz pomoć ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, svoju granicu zatvoriti”, najavio je Strache.

Na pitanje koji će broj migranata predstavljati kritičnu tračku poslije koje bi se prešlo na zatvaranje granice, čelnici austrijske vlade nisu željeli da daju odgovor, ali tvrde će uraditi sve kako se brojke iz 2015. ne ponove.

Ne propustite