Britanska premijerka Theresa May odbija mijenjati zakon o abortusu u Sjevernoj Irskoj

Svijet
Britanska premijerka Theresa May odbija mijenjati zakon o abortusu u Sjevernoj Irskoj
.

Oko 66 posto glasača je podržalo promjenu zakona o abortusu. Britanska premijerka Theresa May u sporu je s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke jer je odbila podržati reformu iznimno strogih zakona o abortusu u Sjevernoj Irskoj, nakon što je Irska na referendumu odlučila ukinuti svoju zabranu.

Glasači u Irskoj, nekoć snažno katoličkoj državi, podržali su promjenu zakona o abortusu sa 66 posto, što je puno veći postotak od onog koji su uoči glasanja predviđale ankete.

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Penny Mordaunt, britanska ministrica za žene i jednakost, smatra kako pobjeda oko legalizacije abortusa treba dovesti do promjene i sjeverno od irske granice.

"Historijski i veliki dan za Irsku i nadamo se i za Sjevernu Irsku", rekla je Mordaunt. "Ta nada treba biti ispunjena", dodala je.

Vlada u Londonu ne može donositi odluku za Sjevernu Irsku  u kojoj je vlada u kolapsu

Glasnogovornica britanske premijerke je u nedjelju naglasila kako promjenu pravila može provesti samo vlada u Belfastu, no ona ne funkcionira od siječnja prošle godine nakon što je propao dogovor o podjeli vlasti između irskog nacionalističkog Sinn Feina i Demokratske unionističke stranke (DUP).

Od kolapsa vlasti u Belfastu velike odluke za tu regiju donose britanski dužnosnici, a to znači da vlada u Londonu može izravno donositi odluke za Sjevernu Irsku.

Britanska čelnica je u nedjelju na Twitteru "čestitala irskom narodu na njihovoj odluci", no nije otkrila što će to donijeti Sjevernoj Irskoj koja ima jedne od najstrožih zakona o abortusu u Europi, koji kao razloge za taj čin ne priznaju silovanje ili malformaciju fetusa.

Ne propustite