Ovo vam se neće svidjeti: Evo koje namirnice su toliko nezdrave da ih više nikada nećete kupiti

Zdrav život
Ovo vam se neće svidjeti: Evo koje namirnice su toliko nezdrave da ih više nikada nećete kupiti
.

Pitate li se nekada koje su to namirnice koje vam čine više štete nego koristi? Da li vas zanima koji je njihov hemijski sastav?

Evo koje su to namirnice koje sadrže potencijalno opasne materije i kojih bi se trebali kloniti bilo da želite živjeti zdraviji život, bilo da želite izbjeći dodatne kalorije, kojih se manje – više svi užasavamo.

Kvinoja

k

Ljudi koji paze na liniju žive u uvjerenju da je kvinoja manje kalorična verzija riže, i ukucate li kvinoju u Google, vrlo ćete je brzo pronaći u velikom broju tekstova koji se bave dijetama.

Činjenice su malo drukčije. Naime, kvinoja je kaloričnija alternativa riži jer jedna šalica kuhane kvinoje ima 222 kalorije, a jedna šalica smeđe riže 216 kalorija.

Slatkiši bez šećera

k1

Svi jako dobro znamo da slatkiši bez šećera nisu nužno dobri za vas osim ako ne spadate u skupinu onih koji su prisiljeni konzumirati ih zbog zdravstvenog stanja.

Ono što možda niste znali jest da će vam previše slatkiša bez šećera priuštiti i eksplozivnu dijareju. Naime, šećerni alkoholi koji se koriste u ovakvim slatkišima ne mogu se do kraja probaviti pa, probijajući se kroz naš probavni sustav, izazivaju plinove, nelagodu i vjerojatno najintenzivniji proljev koji ste doživjeli.

Puretina

k2

Puretina je na glasu kao odlična alternativa "težem" mesu i to je u načelu točno. No, postoji iznimka. Odlučite li se za pureću salamu, trebali biste znati da su takvi naresci prepuni natrija i nitrata.

Nitrati su povezani s rakom u nekim laboratorijskim istraživanjima, a u kombinaciji s natrijem štetni su za srce.

Preljevi za salatu

k3

Svi znamo da bi trebali izbjegavati raznorazne preljeve za salatu jer, koliko god dosadnu zelenu salatu činili ukusnijom, svi smo svjesni da to bogatstvo okusa dolazi s cijenom.

Ono što možda ne znate jest da su i bezmasni preljevi loši. Istina, imaju manje kalorija, ali imaju više natrija i šećera. Isto tako, nedostaje ima vitamina E koji možete pronaći u običnom preljevu.

Muffini

k4

Mnogi ih biraju jer iz nekog razloga vjeruju da su muffini zdravija opcija od krafni ili običnih kolača. Nažalost, često imaju više šećera i masnoća od alternativa koje navodno više debljaju. Možda nisu idealan izbor za doručak, ali savršen su desert.

Zelena tjestenina

k5

Samo zato što je nešto zeleno, ne znači da je zdravije. To posebno vrijedi za zelenu tjesteninu koju neki smatraju zdravijom verzijom obične tjestenine. U stvarnosti, prehrambena vrijednost obične i tjestenine sa špinatom gotovo je identična.

Povrće koje se dodaje nalazimo u tragovima, a koristi se za boju i malo za okus.

Wrap ili sendvič

k6

Mnogi su uvjereni da je wrap zdravija verzija sendviča. Ne možete ih kriviti što žive u zabludi jer wrapovi se često tako reklamiraju u restoranima brze hrane.

Nažalost, nemaju manje kalorija. Štoviše, tortilje su gore od kruha jer imaju više trans masnoća i natrija. Isto tako, veličina tortilja često dopušta više sadržaja koji unutra natrpaju pa to znači i više kalorija.

Pomfrit od slatkog krumpira

k7

Ako pazite na prehranu, vjerojatno ste barem jednom naišli na priču da je pomfrit od slatkog krumpira zdraviji od običnog. No, to i nije baš točno.

U organizam ćete unijeti gotovo identičnu količinu kalorija, a sve ono korisno što slatki krumpir ima, nestaje nakon što ga ispržite u vrelom ulju.

Orašasti plodovi

Slani orašasti plodovi su ukusni i često se osjećamo dobro kada tako ubijamo glad jer smo čuli da su zdravi.

U ovoj fazi teksta vjerojatno vam je već jasno da to nije istina. To, naravno, ne znači da sve te sjemenke nisu zdrave, jer jesu, ali samo ako ih nađete u verziji bez soli jer ove obične grickalice imaju gotovo 100 miligrama natrija na 30 grama.

Smrznuti jogurt

 

Dobra vijest je to da smrznuti jogurt uistinu jest manje masna verzija sladoleda, ali ne zanosite se pričama jer i smrznuti jogurt ima hrpu šećera.

Primjerice, jogurt od vanilije ima 34 grama šećera po šalici, a to je više nego što imaju neki slatkiši.

Zobena kaša iz McDonald'sa

Iako je prezentiraju kao zdrav izbor, vjerojatno vam je jasno da u McDonald'su nećete pronaći klasičnu zdravu hranu. Da se razumijemo, ta zobena kaša je odlična, ali ima i previše šećera. Štoviše, ima više šećera nego sladoled od vanilije.

Čips od banane

k8

U teoriji djeluje kao manje ukusna, ali samim tim i vjerojatno zdravija slastica. Međutim, čips od banane je iznenađujuće bezvezna i nutritivno beskorisna slastica.

Jedna porcija čipsa od banane i ima gotovo pet puta više kalorija od iste takve porcije običnih banana. Isto tako, banane nemaju masti, ali čips od banane ima 9.53 grama masti na 30 grama.

Salata od kupusa u KFC-u

Nije bilo teško predvidjeti da salata od kupusa u bilo kojem restoranu brze hrane i nije najzdraviji izbor, ali kad je okružite masnim krilcima i batacima, djeluje kao najzdraviji dio vašeg menija.

To nije istina jer porcija te salate ima više masnoća od njihovog običnog bataka.

Kečap

 

Samo jedna žlica kečapa ima 4 grama šećera. To je više nego prosječni čokoladni keks. Pa sad razmislite što znači kad svoj pomfrit prelijete s kečapom. Da se razumijemo, ne želimo vam kvariti feštu, ali dobro je znati.

Ne propustite