OPREZ! Ovo su znakovi koji govore da PATITE OD DEPRESIJE, čak i ako niste svjesni toga!

Zdrav život
OPREZ! Ovo su znakovi koji govore da PATITE OD DEPRESIJE, čak i ako niste svjesni toga!
.

Depresija se ponekad naziva i "kuga 21. stoljeća". Istraživanja pokazuju da je depresija zapravo medicinsko stanje koje se može liječiti kao bilo koja druga bolest. Međutim, prvi korak da biste se izliječili je spoznaja da je vaše stanje zapravo depresija, a ne nešto drugo. Postoje određeni znakovi upozorenja koji biste trebali znati da biste ga mogli  identificirati depresiju.

Osjećate se loše\umorno.

d1

Nedostatak energije traje mnogo dana za redom iako se vaša rutina nije mnogo promijenila. Umorni ste čim se probudite

Osjećate se bezvrijedno i kako ne zaslužujete da živite.

d2

Možete početi vjerovati da ste beskorisni. Mogu se pojaviti i suicidne misli, a nemate nikakav strah od smrti jer ne vidite smisao života.

Imate problema s koncentracijom i / ili pamćenjem.

d3

Počnete zaboravljati na važne stvari i ne možete se jednostavno sjetiti imena ili telefonskog broja. Slušanje nekoga ili čitanje knjige postaje izazov jer se ne možete usredotočiti na bilo šta.

Imate probleme sa spavanjem.

d4

To može biti u obliku nesanice ali spavanje duže vrijeme. Čak i nakon duge noći u krevetu  žudite za još više spavanja. Nemate energije i osjećate želju da dane provodite u krevetu.

Vaša težina mijenja.

d5

Odjednom dobijete nekoliko kilograma ili izgubite težinu. Također možete imate ogroman apetit i osjećati da ste stalno gladni, bez obzira koliko jedete. Ili jednostavno prestanete osjećati glad.

Ništa vam ne donosi užitak.

d6

Čak i stvari, aktivnosti i ljudi koje volite ne donose više radost u vaš život. Neprestano ste umorni i nemate želju za životnim životom ili  druženje s najboljim prijateljem.

Vaše raspoloženje je loše.

d7

Osjećate se stalno tužno, tjeskobno ili razdraženo i ne možete odrediti jasan razlog za to.

Vaše se zdravlje pogoršava.

d8

Odjednom počnete osjećati bol, najčešće u zglobovima ili leđima, a možda imate probavne probleme. Nijedan od njih nema konkretan razlog (poput udarca ili masnog ručka) i ne odlaze s uobičajenim medicinskim tretmanom.

Ne zaboravite da bi ovo bili simptomi depresije, svi oni trebaju trajati neko vrijeme.

Jeste li primijetili bilo koji od ovih znakova na  sebi ili vašim najdražima? Možda je vrijeme da razmotrite odlazak kod stručnjaka - ovo stanje nemojte uzimati neozbiljno.

 

Ne propustite