Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je njemačke vlasti za dvostruka mjerila

Objavljeno:26.05.2018 - 20:25
A A A Times Arial

Njemačke vlasti obrazložile su da su skup u Koelnu dopustile jer je riječ o prosvjedu protiv turske vojne operacije u Siriji.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u subotu njemačke vlasti za dvostruka mjerila jer dopuštaju održavanje prokurdskog skupa u Koelnu, a zabranjuju skupove za turske izbore na njemačkom tlu.

"Takav pristup dvostrukih mjerila, koji strogo osuđujemo, ne uklapa se u demokraciju, ni borbu protiv terorizma ili očekivanja normalizacije tursko-njemačkih odnosa", napisalo je ministarstvo na svojoj mrežnoj stranici.

Njemačke vlasti obrazložile su da su skup u Koelnu dopustile jer je riječ o prosvjedu protiv turske vojne operacije u Siriji.

Berlin navodi da je na skupu zabranjen govor oporbenih političara iz prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) u skladu s novim njemačkim propisima kojima se stranim političarima ograničava obraćanje prije nacionalnih izbora u njihovim domovinama.

Napetosti između Turske i Njemačke izbile su 2017. kada su njemačke vlasti spriječile turske političare da kampanju za referendum o promjeni turskog ustava drže u njemačkim gradovima gdje živi brojna turska dijaspora.

Njemačka takvu zabranu treba primijeniti na "sve političke stranke bez diskriminacije", piše turski MVP i dodaje da je zabrana  "nedemokratska".

I drugi europski gradovi zabranili su predizborne skupove turskim strankama na svome tlu, ali je Erdogan prošli vikend doputovao u Sarajevo i obratio se tisućama turskih državljana koji su iz dijaspore došli u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi ga podržali.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!