Cvijanović: "Za to se nismo spremali, na teritoriji RS-a nema mogućnosti za smještaj migranata"

Objavljeno:26.05.2018 - 19:07
A A A Times Arial

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske je kazala da ne vjeruje da će najavljena ministarska konferencija o problemu izbjeglica biti bilo kakav ključ rješenja.

Cvijanovićeva je izjavila da je od 2015. godine bio vrlo poželjan pojačan anagažman svih ministara i vlada u regiji, svih sigurnosnih agencija i agencija za sprovođenje zakona, što se nije dešavalo.

"Mislim da su se vlasti na nivou BiH koje su zadužene za ova pitanja samo nadale da nas ovako nešto neće zadesiti i onda su sve prepuštali vremenu, ali zadesilo nas je. Možemo primijetiti krajnju nespremnost da reagujemo na takvu krizu", rekla je Cvijanovićeva, javlja Srna.

Premijer RS je istakla da "sve alarme pali činjenica" da je postojao i još uvijek postoji veliki broj nelegalnih prelazaka granice, jer to znači da granica nije uopšte zaštićena i nema adekvatne službe da o tome vodi računa.

Ona je podsjetila da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pozvao ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača da razmotri mogućnost da se i policijske snage RS-a koriste na granici.

"U tom slučaju, naša policija, koja bi radila zajedno sa Graničnom policijom BiH, bila bi i dalje u nadležnosti Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), ali bi mogla da odradi kvalitetan posao", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da za smještajne kapacitete nema mogućnosti na teritoriji RS-a, te da ne postoji bilo kakva spremnost da RS na taj način zbrinjava ljude.

"Sve što je humanitarnog karaktera mi možemo da učinimo, a to je da omogućimo ljudima da imaju hranu, piće, da im se omogući da brzo prođu do sljedeće destinacije na koju su krenuli. Ali smještaj, za koji ne znamo da li će trajati mjesecima ili godinama - za to se nismo spremali", poručila je Cvijanovićeva.
Ona je dodala da je nivo BiH trebao da razrađuje planove i preduzima konkretne korake.

Ona je ukazala na nedavnu situaciju na granici dva kantona, koja je zamalo izazvala pravu krizu u zemlji samo zato što se nisu poštovale ustavne nadležnosti i što se nije sarađivalo na adekvatan način.

"Ne možete vi u Sarajevu da očistitie jedan park od izbjeglica koji su tamo sedmicama samo zato što imate neki skup, te da pošaljete ljude negdje tvrdeći da oni mogu da idu tamo, a da niste nikoga kontaktirali i dobili saglasnost za to", zaključila je.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!