NOVI UDAR NA DŽEP VOZAČA: Gorivo opet poskupilo, ovo su nove cijene

Bosna i Hercegovina
NOVI UDAR NA DŽEP VOZAČA: Gorivo opet poskupilo, ovo su nove cijene
.

Od danas na benzinskim pumpam, možete naći skuplje gorivo, što je šesto poskupljenje od februara.

Nakon što je 1. februara na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, pumpadžije u cijeloj BiH cijenu goriva podigle za 18 feninga po litru, a drugi val poskupljenja bio je polovinom prošlog mjeseca samo u RS, kada su cijene skočile u prosjeku sedam feninga.

gorivo1

Treće i četvrto poskupljenje bilo je u drugoj i trećoj sedmici maja, kada su cijene skočile samo u FBiH, i to oba puta u prosjeku od pet do 10 feninga po litru, zavisno od distributera nafte i naftnih derivata. Prošle sedmice bilo je peto poskupljenje, koje je pogodilo samo građane RS, kada je cijena goriva skočila od dva do pet feninga po litru.

gorivo

Upitan da li će biti novih poskupljenja s obzirom na to da postoje neke najave da bi na svjetskom tržištu cijena barela nafte mogla dostići i 100 dolara, Berak je rekao da je moguće da dođe do ponovnog rasta, jer je situacija na svjetskom tržištu nafte poprilično nestabilna i zbog krize između SAD i Irana.

nafta

U RS nakon novog vala poskupljenja litar dizela košta zavisno od distributera od 2,22 do 2,26 KM, a litar benzina 95 od 2,25 do 2,28.

Prema novom cjenovniku, za litar benzina 98 građani će sada morati odvajati oko 2,28 KM, a plin se prodaje po cijeni od 1,11 do 1,19 KM.

U Federaciji BiH cijena je još veća, pa tako za litar dizela i benzina treba izdvojiti 2,31 KM.

gorivo

Prije poskupljenja 1. februara litar dizela je u prosjeku koštao 1,9 KM, za litar benzina 98 trebalo je izdvojiti dvije KM, dok je 1,9 KM koštao litar benzina 95. To znači da je cijena goriva za tri mjeseca skočila 40 feninga za litar, što najbolje osjete građani na svom kućnom budžetu.

gorivo-735x400

Ne propustite