DRAGAN MEKTIĆ: ''Jadno bijedno i primitivno''

Bosna i Hercegovina
DRAGAN MEKTIĆ: ''Jadno bijedno i primitivno''
.

O migrantskoj krizi govorio je danas u emisiji ''Dan uživo'', danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prije svega ministar je konstatirao da jedna vrsta krize postoji i da je to činjenica, a onda i rekao da je teško da se moglo išta učiniti jer se radi o ilegalnoj ruti i nezakonitim migracijama,a takve stvari je teško predvidjeti.

Na pitanje tko je najveći krivac za trenutno stanje, Mektić je rekao da je jedino politika, političke elite i političke strukture mogla uraditi nešto, a da pojačanje na granicama jednostavno nije bilo moguće jer nedostaje čak 520 graničnih policajaca.

To se radi radnjama operativnog karaktera ne može se danas zamisliti sutra pojača granica, gdje ima 100 ljudi potrebno je 150, a za jednog novog policajca treba i godina i po dana, objasnio je ministar.

Za stanje kaže da ne krivi Vijeće ministara.

'' Ja adresiram (problem ove ''krize'') na odnos politike, političkih struktura. Oni se bave isključivo politikantskim, vlastitim interesima. Zadovoljavaju samo neke interese od kojih će imati političke koristi. Ne gledaju opšti interes i potrebe ovog naroda, posebno građana ove države, a posebno kada je u pitanju zaštita bezbjednosti. U bezbjednost se mora investirati, ulagati.''

''Ne mogu ovi naši političari koji nemaju razumijevanje i ne razumiju se, ili neće da shvate ozbiljnost ovog problema da odlučuju o bezbjednosnim strukturama'' rekao je Mektić, a onda pomenuo i stanje zašto se političari najmanje prozivaju kada je u pitanju stanje bezbjednosti jer su oni ti koji određuju budžete za pitanja sigurnosti građana.

''Sada najveći broj političara i ove probleme i migrantsku krizu stavljaju u kontekst vlastitih političkih kampanja, jadno bijedno i da ne kažem primitivno'', poručio je Mektić.

Na pitanje da li vjeruje da se radi o velikom broju bivših boraca ISIL-a, kako je nedavno opisao migrante prof. Kovačević.ministar je rekao da su to su samo pretpostavke. ''Nepotrebno i neodgovorno je donositi takve tvrdnje'', rekao je.

Ne propustite