Wigemark: Značajna uloga lokalne zajednice u procesu europskih integracija

Aktuelno
Wigemark: Značajna uloga lokalne zajednice u procesu europskih integracija
.

 U okviru projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u petak je u Širokom Brijegu održana javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja Europskoj uniji.

 Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark uoči debate novinarima je izjavio kako je cilj ovakvih okupljanja razgovarati s građanima, predstavnicima civilnog društva, te lokalnom upravom o procesu europskih integracija jer, kako je kazao, taj proces nije nešto što je ograničeno samo u rukama političkih elita i birokrata koji sjede u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci nego je to proces koji pripada svima.

 - Lokalne zajednice su zapravo one koje će imati najveće koristi od procesa europskih integracija. Razlog tomu nisu samo sredstva koja su dostupna već je tu i direktna korist od poboljšanja u oblasti reforme javne uprave, zdravstva, obrazovanja, odnosno unapređenja kvaliteta života građana - kazao je veleposlanik Wigemark.  

 Na debati je sudjelovao i ekspert za pitanje EU integracija iz Hrvatske Daniel Mondekar ocijenivši ovakve debate najboljom vrstom projekata u komunikaciji s građanima o potencijalima i prednostima u članstvu u Europskoj uniji, dodavši pri tome kako će na današnjem skupu prenijeti hrvatsko iskustvo.

 - Proces pregovora je proces u kojemu, uz politiku i parlament, trebaju sudjelovati i jedinice lokalne samouprave, poslovni biznis sektor i organizacije civilnog društva - kazao je Mondekar u izjavi novinarima.    

 Na debati je sudjelovao i poljski veleposlanik u BiH Andrzej Krawczyk koji je govorio, uz ostalo, o iskustvu Poljske u pristupanju Europskoj uniji.  

 - Mi smo imali donekle lakši put u Europsku uniju budući da je Poljska jedinstvena zemlja tako da smo imali jedinstvenu administraciju. Ali, smo s druge strane imali to regionalno pitanje koje je više bilo vezano za to kako napraviti tranziciju u demokraciji - kazao je poljski veleposlanik.

 Naglasio je kako je poljski put u Europsku uniju i europske integracije bio uglavnom zasnovan na osnaživanju i izgradnji kapaciteta najnižih administrativnih jedinica vlasti te kako su ponosni na to koliko su snažne njihove lokalne zajednice i lokalna uprava.

 - Došli smo do toga da to predstavlja jedan model po kojem se trebaju razvijati lokalne uprave. Imamo jaku administraciju na toj razini sa snažnim kompetencijama - kazao je veleposlanik Krawczyk te naveo kako 40 posto izvora financijskih sredstava iz Europske unije u Poljskoj se troši u lokalnim zajednicama.

 - Smatram da ta naša praksa može poslužiti kao jako interesantan primjer za Bosnu i Hercegovinu - zaključio je poljski veleposlanik.

 Nakon Širokog Brijega javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU idući će tjedan biti održana u Stocu.

Ne propustite