PRIJEDLOG IFTARA ZA 11. DAN POSTA: Krem supa od paradajza, lahmađun i plazma torta

Ramazan
PRIJEDLOG IFTARA ZA 11. DAN POSTA: Krem supa od paradajza, lahmađun i plazma torta
.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:

Predjelo: Krem supa od paradajza

paradajz1

Sastojci: 1/2kg svježeg paradajza, 3-4 kašike pirea od paradajza, 1 kocka za supu (povrtna), biber, so po želji, peršun,vlasac, kopar po želji, 1-2 čehna bijelog luka, 200-250 ml vrhnja za kuhanje, 1 kašika šećera, voda po potrebi

Priprema:  Paradajze preliti vrelom vodom, skinuti im kožicu i ispirjati ih u multipraktiku (ili štapnim mikserom). Masu prebaciti u lonac i pomiješati sa pireom od paradajza. Dodati kocku za supu i začine i pustiti na tihoj vatri da provrije i malo krčka. Dodati protisnuti bijeli luk, te malo pomalo dodavati vrhnje za kuhanje. Ako je pregusto dodati vode do željene gustoće i pustiti da na tihoj vatri krčka oko pola sata. 

 

Glavno jelo: Lahmađun

1200px-lahmacun

Sastojci: Tijesto: 200 g brašna, 1 kašičica soli, pola kašičice šećera, 1 kašika maslinovog ulja

Nadjev: 1 vezica peršuna, 1 čehno bijelog luka, 200 g crvenog luka, 1 paradajz, 1 feferon, 200 g mljevene janjetine, mljeveni biber, 1 kašika pasiranog paradajza, 1 kašika krupno mljevene crvene paprika

Priprema: U prosijano brašno umiješati so i šećer, dodati maslinovo ulje te mijesiti postepeno dodajući 200 ml vode dok se tijesto ne ujednači. Umotati u vlažnu krpu i ostaviti u frižider da odstoji 30 minuta. Nakon toga posuti malo brašna na tijesto i rukama ga podijeliti na jednake dijelove. Za nadjev je potrebno nasitno isjeckati peršun, bijeli i crveni luk. Oguliti i isjeckati paradajz te oprati i isjeckati feferon. Sve to pomiješati s mljevenom janjetinom, posoliti i pobiberiti. Dodati pasirani paradajz te, po želji, krupno mljevenu crvenu papriku. Dodati dvije kašike vode i miješati rukama dok smjesa ne bude ujednačena. Od loptica tijesta malom oklagijom razviti jufke debljine pet milimetara. Smjesu ravnomjerno rasporediti po tijestu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta. 

 

Desert: Brza plazma-torta

763

Sastojci: Kora: 300 gr mljevenog plazma keksa, 120 gr margarina, 100 gr čokolade, 50 gr šećera u prahu, 50 gr sjeckanih oraha

Krema: 200 gr margarina, 250 gr kesten pirea, 50 gr šećera u prahu, 3 dcl slatkog vrhnja, te još 2 dcl slatkog vrhnja

Priprema: Margarine, keks, istopljenu čokoladu i sjeckane orahe dobro umijesiti i formirati koru, preko staviti kremu, pa slatko vrhnje. Za kremu umutiti pjenasto margarin i šećer u prahu, dodati kesten pire i umućeno slatko vrhnje. 

Ne propustite