RAMAZANSKE TEME: Vrijednost noćnog namaza u ramazanu

Ramazan
RAMAZANSKE TEME: Vrijednost noćnog namaza u ramazanu
.

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anh, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko provede ramazan u namazu vjerujući i nadajući se nagradi, takvom će njegovi prethodni grijesi biti oprošteni."

Ovaj hadis ukazuje na vrijednost namaza u mjesecu ramazanu. Prije svega treba da vjerujemo u Allaha i nagradu koju je On obećao svim klanjačima. S druge strane “nadajući se” znači da nagradu tražimo samo od Njega i da namaz ne obavljamo radi isticanja pred drugim ljudima. Noćnom namazu u ramazanu pripada posebna vrijednost i odlika. Stoga je neophodno potruditi se u klanjanju ovoga namaza, posvetiti mu pažnju te očekivati za njega nagradu, samo od Allaha. 

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Najbolji namaz nakon obaveznog namaza jeste noćni namaz. ” (Muslim)

Uzvišeni Allah je Svojim robovima propisao raznovrsne ibadete kako bi praktikovali svaku vrstu ibadeta, a ne samo jedan određeni čije bi im izvršavanje moglo dosaditi ili da ga u potpunosti ostave. Dobrovoljni ibadeti su oni putem kojih se vjernik približava Stvoritelju i time upotpunjava svoj ibadet. Noćni namaz je jedan od dobrovoljnih ibadeta, čije klanjače Allah mnogo hvali u Svojoj Knjizi:“…i oni koji svoje noći provode pred svojim Gospodarom na sedždi i kijamu.” (El-Furkan, 65) Također je za njih rekao:” …njihovi bokovi lišavaju se postelja i oni dozivaju svoga Gospodara iz straha i nade, i od onoga čime ih Mi opskrbljujemo, oni udjeljuju. Stoga, nijedna duša ne zna kakve ih skrivene radosti čekaju zbog onoga što rade.” (Es-Sedžde, 16-17)

Hvala Uzvišenom Allahu koji je našem poslaniku Muhammedu s.a.v.s., naredio  da obavlja noćni namaz rekavši: “O ti umotani! Probdij noć, osim malog dijela!” (El-Muzemmil, 1-2.) 

Noćni namaz je opskrba koja nam potrebna, a samim time i lijek tvrdim i okrojelim srcima. U noćnom namazu treba provoditi makar nekoliko trenutaka, jer je to početak puta na kojem čovjek praktikuje svoju vezu sa Stvoriteljem. Ibnu Abdi-l-Berr, rahimehullahu te'ala, je naveo: "Islamski učenjaci su složni da nema granice niti određenog broja rekata kod noćnog-namaza jer je to nafila (dobrovoljni) namaz, pa ko želi može na njemu da oduži sa stojanjem i da smanji broj rekata, a ko želi može da poveća broj ruku'a i sedždi." (El-Istizkar, 5/244.)

Abdullah ibn Kajs prenosi da je Aiša radijallahu anha rekla: “Nemoj propuštati noćni namaz, jer ga Allahov Poslanik s.a.v.s., nije propuštao. Ako bi bio bolestan ili iscrpljen klanjao bi sjedeći.” (Ahmed i Ebu Davud) 

Svi želimo ustajati na noćni namaz i kada čujemo da neki pobožni ljudi to rade, mi smo tužni što se ne možemo na njih ugledati. Šta je to što nas zapravo sprječava? Tako je jedne prilike, jedan čovjek rekao Hasanu Basriju: “ O, Ebu Seide, noćni namaz me iscrpio i ne mogu više da ga obavljam?!” – Sinak moj, traži od Allaha da ti oprosti i pokaj se, jer to ukazuje na zlo- reče mu on. Zatim je Hasan Basri dodao: “Ako ne možes obavljati noćni namaz, niti po danu postiti, znaj da si uskraćen i okovali su te grijesi i prijestupi.”

Tajne naše slabosti jesu dakle grijesi i neposlušnost prema Gospodaru svih svjetova. Ono što svakom čovjeku može pomoći da obavlja noćni namaz je prije svega ostavljanje grijeha. Zatim, konzumiranje samo onog što nam je dozvoljeno, a ostavljanje svega onoga što nam je zabranjeno kao i  popodnevni odmor u obliku sna (kajlula). Još jedan uzrok koji se može poduzeti jeste rano odlaziti na spavanje te prisjećanje na slast osamljivanja radi Uzvišenog Allaha i veličine Njegove nagrade. Ovo su samo neki od najbitnijih uzroka koji čovjeku pomažu da ustaje na noćni namaz, a postoji još mnogo drugih razloga.

Allahu naš, učini nas od onih koji slijede Tvoje riječi, pomozi nam da ustajemo na noćni namaz i učini nam to lahkim. Primi od nas naša djela, o Ti koji dove uslišavaš. Hvaljen neka je Allah, Gospodar svih svjetova! Ne zaboravi zikr kojeg je Poslanik s.a.w.s., praktikovao prije spavanja!

Ne propustite