ČUVA BENZIN I GLAVU: 12 vrhunskih savjeta koji će i početnike pretvoriti u profesionalce

E buraz
ČUVA BENZIN I GLAVU: 12 vrhunskih savjeta koji će i početnike pretvoriti u profesionalce
.

Iskusni vozači znaju da nije nimalo lako posjedovati automobil. Sve vrijeme morate da se borite s mnogo malih problema. Takođe morate da vodite računa i o bezbjednosti vašeg omiljenog vozila. U namjeri da vam olakšamo život, mi smo sakupili 12 trikova koje koristi iskusni vozači, a koji će biti od koristi kako početnicima, tako i onima kojima je vožnja profesija.

1. Lak za nokte može skoro potpuno da sakrije male ogrebotine na automobilu

1

Uzmite lak za nokte koji odgovara boji automoila i stavite ga na ogrebotinu. Kada se osuši, išmirglajte ogrebotinu da biste je učinili glatkijom.

2. Providan lak za nokte može da spriječi pucanje šoferšajbne

2

Ako vam kamen pogodi šoferšajbnu i napravi duboku pukotinu, ona će vremenom postajati sve veća i veća. Stavite na pukotinu 2 ili 3 sloja providnog laka za nokte. Ovo će zaustaviti njeno dalje širenje.

3. Okrenite volan kada morate da napustite automobil na kratko vrijeme

3

Ako parkirate automobil po toplom vremenu, za kratko vrijeme volan će se ugrijati toliko da nećete moći da ga držite. Da biste ovo spriječili, okrenite volan za 180 stepeni kada napuštate automobil.

4. Spriječite sunce da vam ide u oči

4

Piloti često koriste ovaj trik. Da izbjegnete da vas zaslijepi sunce, uzmite akrilnu ploču i stavite je na šoferšajbnu. Akril će se lako zakačiti za šoferšajbnu zahvaljujući statičkom elektricitetu i veoma dobro će zaštititi vaše oči od ultraljubičastog zračenja.

5. Lovorov list će spriječiti mučninu u vožnji

5

Ako ispred sebe imate dug put i brinete se da vam ne pripadne muka, stavite lovorov list ispod jezika. On sadrži specijalne materije koje opuštaju stomak i nervni sistem.

6. Pametni držač za naočare

6

Ovo je korisno za one koji ne znaju gdje da ostave naočare u automobilu - stavite ih na vizir. Tako ćete biti sigurni da vam naočare neće pasti na neravnom putu. Ovdje možete da držite i kartu za parking.

7. Limun spriječava pospanost u vožnji

7

Neki citrusi djeluju kao šolja kafe. Ako se osjećate pospano dok vozite, stavite parče limuna ispod jezika. Ovo će vas brzo razbuditi, ali ne preporučujemo vam da vozite kada ste umorni.

8. Poboljšani držač za kafu

8

Stavite silikonsku korpicu za mafine na dno držača za kafu. Ona će sakupiti sve komadiće žubreta i mnogo lakše ćete čistiti držač za kafu.

9. Držite tenisku lopticu u garaži da biste se lakše parkirali

9

Ovaj trik je naročito koristan za vozače početnike. Teniska loptica koja visi u garaži može biti znak da je zid blizu. Teniska loptica će vam pomoći da lakše procjenite veličinu auomobila, tako da ne vozite dalje nego što je potrebno.

10. Provjeravanje kvaliteta ulja

10

Postoji poseban način da proverite kvalitet ulja u motoru. Zagrijte motor 5 do 10 minuta, pa ga isključite. Podignite haubu i stavite nekoliko kapljica ulja na parče papira. Pažljivo stavite papir na toplo mjesto i sačekajte oko 2 sata da se ulje osuši. Nakon toga, provjerite rezultat.

11

• Ako su ivice mrlje glatke, to znači da u ulju nema vode. Ulje je dobrog kvaliteta.
• Ako je centar tamnje ili sive boje, ulje je suviše prljavo. Vrijeme je da ga zamjenite.
• Ako se na papiru vide neki metalni delići, to znali da je neki od unutrašnjih dijelova automobila oštećen. Koristite ulje lošeg kvaliteta.
• Krug svjetlo sive ili braon boje znači da se neki dijelovi ulja ne rastvaraju. Trebalo bi da ga promjenite.

11. Provjerite kvalitet benzina

12

Stavite kap tečnog gasa na papir bele boje, dunite u njega i sačekajte da kapljica ispari. Ako je papir savršeno bijel nakon eksperimenta, koristite gorivo dobrog kvaliteta. Ako je na papiru masna mrlja, to znali da u gasu ima kerozina.
Evo kako da provjerite tečni gas na prisustvo smole:

13

Stavite kap tečnog gasa na čašu i zapalite. Nakon što izgori, provjerite boju kruga. Ako je bijele boje, u gasu nema smole. Ako je braon boje, ima dovoljno smole koje ozbiljno oštećuje motor.
Evo kako da provjerite da li je u tečni gas dodata voda:

14

Stavite malo tečnog gasa u providnu teglu i dodajte malo rastvora mangana. Dobro promućkajte i provjerite boju. Ako su se kristali mangana rastvorili i gas je postao ljubičaste ili ružičaste boje, to znači da u njemu ima vode.

12. Kako da brzo provjetrite automobil

15

Otvorite vrata i jedan od prednjih prozora. Onda otvorite i zatorite vrata na suprotnoj strani automobila. Ovaj trik pomaže da brzo rashladite auto i da se lako riješite neprijatnih mirisa.

Ne propustite