Beograd: U Bajrakli džamiji podjeljeni ramazanski prehrambeni paketi

Ramazan
Beograd: U Bajrakli džamiji podjeljeni ramazanski prehrambeni paketi
.

Ramazanski paketi s prehrambenim proizvodima podjeljeni su u Bajrakli džamiji u Beogradu muslimanskim porodicama, a u toj džamiji u centru glavnog grada Srbije potom je održan iftar. Kako je za Anadolu Agency naveo savjetnik za socijalna pitanja pri ambasadi Turske u Beogradu Fatih Yucel, riječ je o projektu koji se tradicionalno održava svakog mjeseca ramazana u kome turski narod učestvuje tako što pomaže muslimanima širom svijeta.

"Ove godine smo obuhvatili i svoju braću muslimane koji se nalaze u Srbiji. Podjelili smo oko 2.000 paketa na teritoriji cijele Srbije - u Sandžaku, Preševskoj dolini, centralnoj Srbiji i u Vojvodini", rekao je on.

On je kazao da je ambasada Turske u Beogradu veoma ponosna što je deo projekta koji realizuje Fondacija Diyanet i Predsedništvo vjerskih poslova Turske - Diyanet.

"Na punktu na kome se nalazimo podjeliće se 100 paketa i u još jednoj džamiji 100, odnosno ukupno 200 paketa u Beogradu", objasnio je Yucel.

Ramazanski paketići sadrže osnovne prehrambene proizvode, a na njima je i poruka muslimanima.

"Mi, kao vaša braća koja žive u Turskoj, svim srcem vjerujemo u činjenicu da su vjernici samo braća i zbog toga izražavamo veliko zadovoljstvo što djelimo ramazansku radost sa vama. Mi, kao vaša braća koja žive u Turskoj, vam uz ovaj ramazanski poklon šaljemo mahsus selame, stalno činimo dovu za vas i molimo vas da i vi činite dovu za nas. Ramazan šerif mubarek olsun", navedeno je u poruci.

Ramazanskoj večeri i molitvi u dvorištu Bajrakli džamije prisustvovale su muslimanske porodice sa djecom, ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije, koja je pomogla u akciji dijeljenja ramazanskih paketa. Mjesec ramazan traje 30 dana, prvi dan posta je bio 16. maja, a posljednji dan posta je 14. juni ove godine.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite