Odgođeno suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS optuženih za zločine u Srebrenici

Objavljeno:24.05.2018 - 18:10
A A A Times Arial

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (RS), optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici, danas je ponovno odgođeno na Višem sudu u Beogradu usljed nedolaska jednog od optuženih, a novo ročište zakazano je za 30. maj.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su - Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužiteljstva za ratne zločine, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica 14. jula 1995. godine sudjelovali u ubistvima više stotina Bošnjaka.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 6. februara 2017. godine, ali je potom optužnica bila odbačena, jer u vreme njenog podizanja nije bio izabran novi tužitelj za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužitelju prestao mandat.

Potom je novoizbrana tužiteljica za ratne zločine podnijela zahtjev za nastavak postupka po, uvjetno rečeno, staroj optužnici, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

Prema odluci Apelacionog suda iz oktobra prošle godine, postupak za ratni zločin na lokalitetu Kravica nastavljen je po optužnici Tužiteljstva za ratne zločine po kojoj je suđenje počelo.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!