Ministar Šarović: BiH treba da štiti svoje granice, ovo je alarm za Bosnu i Hercegovinu

Aktuelno
Ministar Šarović: BiH treba da štiti svoje granice, ovo je alarm za Bosnu i Hercegovinu
.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, bio je gost "Dnevnika"  TV1, govorio je o migrantima u BiH, te da li postoje validne odluke.

ss

"Postoje određene odluke savjeta ministara, da li oni pokrivaju sve, to je već neko drugo pitanje. Ono što je najvažnije savjet ministara je usvojio informaciju koja se tiče pojačanog priliva migranata u BiH i akcioni plan koji prati ovu informaciju sa prijedlogm mjera koje je promoviso savjet ministara BiH. To je nesporno sve, a sve ostalo tiče se da li su te mjere implementirane na pravi način. Što se mene tiče, ja sam imao potpuno jasan stav, obzirom da se broj migranata prazni u Srbiji i u Crnoj Gori Evropska unija, odnosno Hrvatska ne želi da vrši dalji prijem migranata i da je to alarm za Bosnu i Hercegovinu. O tome treba da povede računa i da štiti svoje granice kako bi spriječila ilegalne ulaske u BiH, a da broj  igranta zadrži u onoj mjeri koliko imamo kapaciteta i finansijski mogučnosti", rekao je ministar Šarović.

Ministar Šarović je iznio svoj stav o posjeti turskog predsjednika, i da li će se to negativno odraziti na BiH.

erd

"Ja sam učestvovao u radnom dijelu, te sam njegovu posjetu iskoristio u korisne svrhe. Održavanje političkih mitinga u BiH ima unutrašnje potrebe Turske, i iza ovog mitinga stoji neka politička opcija u BiH, prije svega u Federaciji i u tome vide neku političku korist. Zakonom nije ovako nešto zabranjeno, ali mislim da trebamo izbjegavati ovakve manifestacije, jer one uvijek izazivaju reakciju na sve tri strane", kazao je Šarović.

Novi.ba

 

 

Ne propustite