10 navika koje tajno uništavaju naše zdravlje, a da toga nismo ni svjesni

Zanimljivosti
10 navika koje tajno uništavaju naše zdravlje, a da toga nismo ni svjesni
.

Većina vas obično je sigurna da čini sve što je u redu. 

Evo 10 naučno dokazanih činjenica o zlu nekih uobičajenih navika: te će vam informacije pomoći u zaštiti vašeg zdravlja.

Bright Side prikuplja nekoliko navika koje mogu izgledati sasvim nedužne, ali su zapravo iznimno nehigijenske sa znanstvenog stajališta i to je dokazano istraživanjem.

1. Namakanje posuđa u umivaoniku

a

 

Umivaonik je savršeno okruženje za bakterije. 

2. Pranje ruku s toplom vodom

a1

 

Neki istraživači kažu da temperatura vode ne utječe na ubijanje klica. Vrijeme provedeno za pranje ruku je važnije u ovom slučaju: za 5 sekundi ne biste ništa očistili, ali za 30 sekundi možete ubiti sve bakterije na rukama. Često pranje ruku u vrućoj vodi smanjuje zaštitne funkcije kože i može doći do iritacije ili dermatitisa.

3. Raditi sa šminkom

a2

 

Ponekad trčimo iz ureda u teretanu i mislimo da je trošenje vremena na uklanjanje šminke beskorisno jer ćemo završiti tuširanje nakon treninga ionako. Međutim, tokom treninga, naša koža treba disati i očistiti se. Ako nosite šminku, može začepiti pore. Kao rezultat toga, možete postati skloni kožnim problemima. Uklonite šminka prije vježbanja.

4. Korištenje sušilice za ruke

 

a3

Činjenica da ne dodirnemo sušilicu s našim rukama je samo iluzija čistoće. U stvari, električni sušači su prilično nehigijenski: ulovaju puno bakterija i šire ih zračnim strujanjem, a mogu doći u svoje pluća, kožu ili tijelo. Papirnati ručnici učinkoviti su i čišći od električnih ruku za sušenje.

5. Korištenje vrećice za hranu više puta

 

a5

Vreća koja se koristi više od jednom ima puno mikroba na njemu u 99,9% vremena. Ako ste kupili sirovo meso u vrećici (čak i ako je pakirano), šanse su da će se bakterije širiti na druge proizvode, posebno voće i povrće. Rješenje je koristiti vreću za jednokratnu uporabu ili vreću za vrećicu koju ćete svaki put morati prati.

6. Rezanje mesa i povrća na istoj ploči

 

a6

Dr. Charles Gerba, mikrobiolog, tvrdi da ploča za rezanje sadrži 200 puta više bakterija od WC sjedala, zbog čega nije sigurno rezati salatu. Nakon rezanja sirovog mesa, ploča je kontaminirana salmonelom i kampilobakterom - dva najčešća razloga trovanja hranom. Rješenje je koristiti 2 različite rezne ploče za meso i povrće i odabrati staklene ploče preko drvenih.

7. Korištenje uredskog aparata za kafu

a7

 

Spremnik za kafu je prikladno okruženje za različite vrste bakterija. Postoji više klica na uredskom aparatu za kavu nego na ormaru za kupaonicu u vašem domu. Da biste zaštitili svoje zdravlje, operite spremnik što je češće moguće pomoću vrlo tople vode i sapuna za pranje posuđa. Sigurno je napraviti jedan dio kafe.

8. Držite telefon u torbici

 

a8

Čini se da je torbica ili ruksak lijepo i čisto mjesto gdje je vaš gadget potpuno zaštićen od okoline, ali to nije istina. Bolje je držati telefon u džepu i staviti ga u slučaj - tako je manje zaraženo mikroorganizmima. Prosječni telefon je 10 puta precizan od WC-sjedala. Bolje je obrišite telefon svaki dan s mokrim brisanjem.

9. Čišćenje zimske odjeće u proljeće

 

a9

Koliko često odlučite ostaviti rukavice i šal u košaru za pranje rublja? Stručnjaci preporučuju pranje šešira, šalova i rukavica jednom svakih 1-2 tjedna. Ti se odjevni predmeti dosta često javljaju u usta i nosa. Oni akumuliraju klica i naš imunološki sustav može se oslabiti ako postoji konstantan kontakt.

10. Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi

a10

Bonus: dijelite hranu sa svojim prijateljima - to je dobro za vaše zdravlje.

 

a11

Vaš će imunološki sustav biti zahvalan ako ne oklijevate jesti desert s jedne i iste ploče sa svojim voljenim ili dijelite francuske krumpiriće sa svojim prijateljima. Stručnjaci kažu da je to način kako izmjenjujemo dobre bakterije. Međutim, to se ne odnosi na one koji su bolesni - nije zdravo dijeliti jela s nekim tko je bolestan.

Kako ostati zdravi sa svim onim prijetnjama koje nas čekaju na javnim mjestima, na poslu i kod kuće? Imate li neke svoje trikove? Podijelite ih s nama u komentarima!

Ne propustite