MINISTRICA ODBRANE BiH O MIGRANTSKOJ KRIZI: 'Smatram da zaustavljanje konvoja nije bio državni udar'

Aktuelno
MINISTRICA ODBRANE BiH O MIGRANTSKOJ KRIZI: 'Smatram da zaustavljanje konvoja nije bio državni udar'
.

Prošle sedmice, autobus sa migrantima koji su trebali iz Sarajeva biti prebačeni u Izbjeglički centar Salakovac zaustavljen je na području Konjica i vraćeni su na Ivan Sedlo. Nekoliko sati poslije odobren je ulazak je ulazak autobusa sa migrantima na teritoriju Hercegovačko-neretvanskog kantona i odlazak u Izbjeglički centar Salakovac.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je 18.05.2018. kazao kako je odluka komesara MUP-a HNK da zaustavi konvoj neustavna, te da će morati odgovarati za to. Ovaj slučaj nazvao je državnim udarom.

mektic

O tome da li je bio državni udar oglasila se i ministrica odbrane Marina Pendeš.

''Smatram da to nije bio državni udar. Smatram da svaka institucija od Vijeća ministara pa do općinske razine mora voditi računa da radi ono što je u njezinoj nadležnosti uvažavajući i nadležnosti ostalih institucija. Jer vi znate da u Federaciji BiH postoje kantoni koji imaju neke svoje izvorne nadležnosti, imaju podijeljene nadležnosti sa Federacijom. I u tom slučaju svi mi ministri moramo voditi računa šta je to podijeljena, a šta izvorna nadležnost'', izjavila gostujući u emisiji ''Dan Uživo'' na N1 ministrica odbrane Marina Pendeš.

Zaključila je da se Bosna i Hercegovina ne može sama suočiti sa migrantskom krizom te da će pomoći da se analizira trenutno stanje, a ministar inostranih poslova uputiti će pismo Europskoj Uniji kako bi pomogli BiH da riješi problem migrantske krize.

migranti6

A da li će se morati angažirati pripadnici Oružanih snaga BiH zbog mogućeg još većeg priliva migranata, Pendeš je izjavila kako to nije zadatak Oružanih snaga.

''Zadaća oružanih snaga nije da bude na granici, te u tom smislu treba iskoristiti sve policijske kapacitete, te tako spriječiti ilegalan ulazak migranata preko granice'', zaključila je ministrica odbrane.


 

Ne propustite