Upozorenje SAD za diplomate u Kini: Pazite se čudnih zvukova

Svijet
Upozorenje SAD za  diplomate u Kini: Pazite se čudnih zvukova
.

Više od 20 članova diplomatskog osoblja u Havani pretrpjelo je “zdravstvene napade”, prema State Department. Američki State Department upozorio je svoje osoblje u Kini da budu na oprezu od mogućih abnormalnih zvukova ili senzacija nakon što je jedan zaposlenik prijavio tajanstvene simptome tog tipa.
 
Navedeni zaposlenik američkog konzulata u gradu Guangzhou požalio se na “suptilni i nejasni, ali abnormalni osjećaj zvuka i  pritiska”, navodi se u priopćenju koje je objavljeno na stranici američkog veleposlanstva u Kini. 
  
Zaposlenik je pretrpio blagu traumatičnu ozljedu mozga za vrijeme rada u konzulatu, izjavila je glasnogovornica veleposlanstva Jinnie Lee za američke medije, prenosi BBC. 
 
“Trenutno ne znamo što je uzrokovalo prijavljene simptome niti znamo za slične situacije u Kini, bilo unutar ili izvan diplomatske zajednice”, stoji se u priopćenju. “Američka vlada shvaća ove prijave vrlo ozbiljno i informirala je svoje službeno osoblje u Kini o ovom događaju”, dodaje se, uz upozorenje osoblju: “Dok ste u Kini, ako doživite bilo kakve akutne auditorne ili senzorne fenomene koje prate neobični zvukovi ili oštra buka, ne pokušavajte locirati izvor. Umjesto toga, premjestite se na lokaciju na kojoj zvukovi nisu prisutni.”
 

Međutim, ovaj incident podsjeća na niz vrlo sličnih incidenata u jednoj drugoj zemlji koja također ima Komunističku partiju na vlasti i ne baš prijateljske odnose s Kinom - na Kubi. Washington je, naime, lani objavio da je više njegovih diplomata pretrpjelo slične simptome nakon nečega što je nazvao “akustičnim napadima”. 

 
Više od 20 članova diplomatskog osoblja u Havani pretrpjelo je ove “zdravstvene napade”, prema State Departmentu, sa simptomima koji su uključivali vrtoglavicu, mučninu, probleme sa sluhom, ali i traumatične ozljede mozga. Osim Amerikanaca, i dvojica Kanađana imali su ovakve simptome.
 
 
SAD je tada optužio Kubu da je ili znala i dozvolila ove napade ili ih je sama izvela. Kuba pak poriče bilo kakvu umiješanost i opisuje optužbe kao “političku manipulaciju” koja ima za cilj narušavanje bilateralnih odnosa, koji su nakon određenog zatopljenja za vrijeme Baracka Obame ponovo postali zategnuti s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući. Znakovito je da su i Kina i SAD s Trumpom u sve zategnutijim odnosima, pa čak i na rubu trgovačkog rata, iako posljednje vijesti sugeriraju da je dogovor ipak postignut u zadnji tren. 
 
Zasad ipak nema nikakvih konkretnih poveznica između incidenata ili napada u Kini s onima na Kubi. “Ne možemo u ovom trenutku povezati ovo s onim što se dogodilo u Havani, ali istražujemo sve mogućnosti”, rekao je anonimni dužnosnik američkog veleposlanstva u Pekingu za AFP.

Ne propustite