Dogovoren dnevni red tematske sjednice o boračkoj populaciji

Bosna i Hercegovina
Dogovoren dnevni red tematske sjednice o boračkoj populaciji
.

Nakon rasprave da li da se na dnevni red tematske sjednice o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko – invalidske zaštite u Federaciji BiH uvrste i tri zahtjeva demobiliziranih boraca, članovi Kolegija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta odlučili su da će razmatrati aktuelna pitanja onako kako je i predloženo prema dnevnom redu sjednice.

To znači da će rasprava poslanika početi nakon prezentiranja Informacije o aktivnostima Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na poboljšanju položaja boračkih kategorija, s tim što će posebna pažnja u raspravi biti posvećena zatjevima boraca. 

Zahtjevi boraca, koji trenutno protestuju ispred Federalnog parlamenta, su: objava boračkog registra, prestanak finansiranja svih boračkih udruženja te uvođenje mjesečnog novčanog dodatka braniteljima koji dosad nisu zbrinuti nijednim od aktuelnih federalnih boračkih zakona.

Na sjednici je dogovoreno da se formira radna grupa koju čine resorni ministar, predsjednici poslaničkih klubova, predsjednik Odbora za boračko-invalidska pitanja, dva predstavnika boračkih udruženja koji prisustvuju sjednici, te dva predstavnika boraca koji prostestuju ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Ova radna grupa će na osnovu rasprave, prijedloga i sugestija iznesenih na sjednici predložiti zaključke o kojima će se izjašnjavati Predstavnički dom Parlamenta FBiH. 

 

 

Ne propustite