RAMAZANSKE TEME/FITNES TRENER I PROFESOR SPORTA DŽEMAL GEKIĆ: Bitno je da trening uradite pred sami iftar

Ramazan
RAMAZANSKE TEME/FITNES TRENER I PROFESOR SPORTA DŽEMAL GEKIĆ: Bitno je da trening uradite pred sami iftar
.

Česta su pitanja postača, a koji su prije ramazana trenirali, kako mogu vježbati i jesti pravilno za sehur i iftar dok traje post.

Fitnes trener i profesor sporta Džemal Gekić za naš portal govorio je upravo o ovoj temi i podijelio nekoliko korisnih savjeta za sve postače.

"Kada smo u periodu ramazana, onda treba malo više obratiti pažnje na način ishrane i način, te tempiranje treninga.

Ukoliko ste redovno vježbali prije ramazana, onda je preporučeno da i nastavite u toku istog. Način vježbanja i ishrane se bazira na Vašim ciljevima, tj da li samo želite da održite redovnu aktivnost i uživate u ramazanu kada je hrana u pitanju, ili želite da postignete čak i rezultate u dodatnom sagorijevanju masnih naslaga.

Ukoliko je ovo prvo, onda gledajte samo da ste koliko toliko umjereni u iftaru kada je hrana u pitanju, bez puno izbirljivosti, a što se tiče treninga, njega možete raditi u principu pred sami iftar ili nekada u periodu između iftara i sehura.

Ono što je nezgodno za trening poslije iftara je činjenica da je u toku ljeta noć veoma kratka i da je većini ljudi komplikacija ubaciti trening negdje u period između 11h i 01h iza ponoći.

Ako želite nastaviti vježbati i postići određene rezultate u sagorijevanju masti, onda možete i to", kazao je Gekić.

dzemal-gekic

Fitnes trener napominje kako je najbolje da trening uradite pred sami iftar.

"Fokus treba biti na snazi i manjem broju ponavljanja, a većem opterećenju, a manji fokus na kondiciji i tzv cardio treningu".

 

ŠTA JESTI ZA IFTAR?

"Ono što trebate uraditi na polju ishrane je da za iftar izbjegnete skoro sve ugljikohidrate, što znači nema somuna, velikih količina riže i krompira, pasti, pita, niti slatkiša. Dakle, iftar je kombinacija proteina (nekog mesa, ribe, jaja, sira...) i povrća te salate.

Isto tako gledajte da ne pojedete previše obiman iftar već da ostavite prostora za još jedan obrok kasnije u koji možete ubaciti malo više ugljikohidrata tipa riže, krompira, integralnog tijesta ili nečime zasladiti.

Iako je teško izbjeći topu i somun za iftar, ukoliko to možete izvesti većinu dana u ramazanu i minimalno konzumirati ugljikohidrate za iftar, uz redovan trening možete postići i solidne rezultate", kazao je fitnes trener i profesor sporta Džemal Gekić.

 

 

Ne propustite