PRIJEDLOGA IFTARA ZA 8. DAN POSTA: Punjene paprike i hurmašice kojima nećete odoljeti
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Topa
Sastojci:
mladi sir
masni sir - Travnički ili neki drugi
pavlaka
malo kajmaka
malo mlijeka
3 jajeta
50 grama putera
Priprema:
U tavi ili aluminijskom tanjiru staviti mladi sir, masni sir, pavlaku, kajmak, puter i jaja. Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu. Sve dobro izmiješati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Služiti uz vruć somun.
Glavno jelo: Punjene paprike
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
šest kašika riže
jedna glavica crvenog luka
jedna mrkva
jedan paradajz
začini
peršunov list
dvije kašike vode
Za umak:
maslac
jedna mrkva
peršunov list
tri paradajza
voda
malo soli sa dodatkom sušenog povrća
vrhnje za kuhanje.
Način pripreme
U meso stavite rižu, izrendanu glavicu crvenog luka, izrendanu mrkvu, na kockice isječene oguljeni paradajz, peršunov list, malo bibera, crvene paprike, soli sa suhim povrćem i vode.
Paprike operite, očistite sredinu i punite pripremljenim nadjevom. Poredajte ih u šerpu, zalijte vodom da ih prekrije i stavite da prokuha.
Kad prokuhaju smanjite na najmanju temperaturu, dodajte izrendanu mrkvu, so sa sušenim povrćem, maslac i na kockice isječen oguljeni paradajz. Kad su paprike skoro gotove dodajte peršunov list. Pri serviranju možete ih preliti vrhnjem za kuhanje.
Desert: Hurmašice
Sastojci:
2 jajeta
2 male šoljice (fildžana) šećera
2 male šoljice ulja
1 mala šoljica pavlake ili jogurta
2 male šoljice kokosovog brašna
1 prašak za pecivo
brašna po potrebi
Agda:
9 malih šoljica šečera
10 malih šoljica vode
Priprema:
Prvo skuhajte agdu i ostavite je da se prohladi. Izmutite jaja i šećer. Dodati ulje i jogurt pa nastaviti s mučenjem.Dodati kokosovo brašno i prašak za pecivo pa ponovo izmutiti.
Dodavati pomalo brašna i mješati drvenom kašikom. Brašna je dosta kad se tijesto odvoji od posude i ne ljepi se za ruke dok oblikujete hurmašice.
Oblikovati hurmašice i redati u nauljenu tepsiju. Peči na 200 C, dok hurmašice ne dobiju finu boju. Tople hurmasšce zaliti prohlađenom agdom.