Salkić: Ramazan je prilika da unaprijedimo odnose i snažnije gradimo BiH

Bosna i Hercegovina
Salkić: Ramazan je prilika da unaprijedimo odnose i snažnije gradimo BiH
.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić sinoć je u Banjoj Luci organizovao tradicionalni iftar, kojem je prisustvovalo oko 200 gostiju iz vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Iftaru su, između ostalih, prisustvovali i Josip Jerković, potpredsjednik bh. entiteta RS iz reda hrvatskog naroda, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki i Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, ali i delegati u Vijeću naroda RS, poslanici u Narodnoj skupštini RS, brojni privrednici, imami, prosvjetni radnici i drugi građani.

Obraćajući se gostima, Salkić je naglasio da je najodabraniji mjesec muslimana još jedna prilika za popravljanje komšijskih i međuljudskih odnosa, koji su neophodni za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Naši prijatelji koji su večeras ovdje, od Krajine do Podrinja, od Posavine do Hercegovine, pokazuju da našu domovinu osjećamo jednako svojom na svakom njenom pedlju. Ovdje u Banjoj Luci, poručujemo da smo opredijeljeni za suživot i za državu i društvo gdje će svi građani imati jednaka prava bez obzira gdje žive, kako se zovu i kako se Bogu mole. Zato, ramazan je prilika da unaprijedimo naše odnose, te da snažnije i zajedno gradimo našu kuću Bosnu i Hercegovinu. Neka ovaj ramazan, kojeg muslimani osjećaju kao najdražeg gosta, učini da budemo, prije svega, bolji ljudi – naglasio je.

Također, istakao je da uprkos najtežim vremenima kroz koja je prošao bošnjački narod, poručuje da prošlost nikada neće zaboraviti, ali da se snažno okrenuo ka budućnosti.

-Vjerujemo da je Bosna i Hercegovina moguća samo ako će se u njoj ugodno i komotno osjećati i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i svi ostali građani. Svaki drugačiji put je pogrešan, a tome nas i historija uči. Zato, zajednički i snažniji rad je neophodan i zbog nas, ali posebno zbog budućih generacija koje dolaze, ukazao je potpredsjednik Salkić, dodajući da se u budućnosti još snažnije moraju graditi odnosi i veze sa građanima Bosne i Hercegovine koji žive i rade u dijaspori.

Ne propustite