Predrag Lozo: „Bošnjaci su 'plutajući identitet'“, „RS garant biološkog opstanka“

Bosna i Hercegovina
Predrag Lozo: „Bošnjaci su 'plutajući identitet'“, „RS garant biološkog opstanka“
.

Historičar Predrag Lozo iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, večeras je gostovao u emisiji '' Jedan na jedan sa Marinom Marinkovićem'', a tema o kojoj su razgovarali bila je dolazak turskog predsjednika u BiH.

Nakon što je prvo konstarao da nije jasno šta je konkretno ''amanet'' koji je navodno Alija ostavio Erdoganu, te dodao da to može biti samo onih 25%-35%  teritorije koje je ''donio'' u formiranje države Bosne i Hercegovine. Dodao je i kako dio onih koji su jučer bili na skupu, i ne zna kako se zove partija iz koje je Erdogan.

Nakon toga voditelj pominje izjavu Profesora sa Sveučilišta u Mostaru Mile Lasića da je ovaj potez Izetbegovića zapravo 'turčenje Bošnjaka', te da će se to obiti o glavu Bošnjacima, te ga pitao da li se o ovom potezu može govoriti kao na utjecaju na identitet Bošnjaka u Bosni i Hercegovini?

a1

''Pa to je taj 'plutajući identitet' koji se mijenja koji stalno dobiva instrukcije kako da se popiše, rekao je Lozo pa nastavio.

Sjetite se onih kampanja ''Ja sam Bošnjak'' i tako dalje... ali ono što je evidentno iz ove izjave i izjave nekih drugih muslimanskih ili bošnjačkih intelektualaca jeste da je Izetbegović ovim ponašanjem napravio jedan auto-gol na sopstvenom terenu.''

Rekao je i kako je nakon ovog priča o zajedničkoj državi nerealna i ako je ''nekom'' cilj zaoštravanje situacije ''naše je da moramo imati jasan odgovor na tako nešto i prije svega ne dozvoliti ugrožavanje Republike Srpske koja je evidentno i naš garant biološkog opstanka'', poručio je Lazo.

Osim toga dodao je i da Srbi koji imaju identitet i naseljavaju ovaj prostor vjekovima, često se odriču istog i pristaju ne 'neke priče' o Bogumilima, i masovnim prelascima na islam.

Ne propustite