Uši otkrivaju sa kojim se bolestima bori vaš organizam, primijetite li ove simptome odmah doktoru

Porodica i zdravlje
Uši otkrivaju sa kojim se bolestima bori vaš organizam, primijetite li ove simptome odmah doktoru
.

Pomoću štapića za uši možeš provjeriti boju tvog cerumena, tj. ušnog voska, a mi ćemo ti objasniti na što ona ukazuje. 

v

 

Sivi cerumen

v1

U slučaju da je tvoj ušni vosak siv, a bez ikakvih drugih simptoma, ne trebaš se brinuti. To što vidiš je vjerojatno prašina, a boja je uobičajena za osobe koje žive u gradu i okružuje ih zagađeni zrak.

Tragovi krvi

Primijetiš li da ima krvi na štapiću, to može značiti da ti je bubnjić probijen. U ovom slučaju, uši bi ti mogle biti inficirane nečime, što pak vodi do otitisa (upale uha).

Smeđi cerumen

Tamnije nijanse voska pokazuju kako ti tijelo prolazi kroz iznimno stresno razdoblje. 

Crni cerumen

v2

Dogodi li se tek jednom, nemaš o čemu brinuti. Ali, ako te uši svrbe i taj se svrab počne pojačavati, trebala bi posjetiti doktora jer bi se moglo raditi o gljivičnoj infekciji.

Bijeli cerumen

Ovakav cerumen ukazuje na manjak vitamina i drugih nutrijenata u tvome tijelu, poput željeza i bakra. Ovome možeš i sama pomoći tako da dodaš grahorice i zobene pahuljice u svoju prehranu. Ne bi bilo loše uzimati ni vitamine u obliku dodataka prehrani. 

Neugodan miris

Snažan, neugodan vonj iz uha može indicirati na neku infekciju u unutarnjem uhu. Pored vonja, mogla bi čuti i neku buku ili osjetiti kako ti se uši s vremena na vrijeme 'odštopavaju'. Ovo je također razlog zbog kojeg bi trebala posjetiti doktora. 

Tekući cerumen

Promijeni li se struktura tvog ušnog voska, to može biti pokazatelj početka nekog upalnog procesa, i trebala bi posjetiti specijalista. 

Suhi cerumen

Suhoća ušnog voska znači da ti fali zasićenih masti u tijelu. Zasićene masne kiseline nalaze se u proizvodima životinjskog podrijetla: mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Zastupljene su i u nekim biljnim proizvodima kao što su kokos i kikiriki. Pored ovoga, moglo bi se raditi i o dermatitisu te drugim kožnim oboljenjima.

 

Najnovija istraživanja pokazuju da postoji neurološka veza između određenih tačaka na našem tijelu i unutrašnjih organa. Stoga, posmatranje naših ušiju može da nam pomogne da prepoznamo svoje trenutno zdravstveno stanje ili čak predvidimo buduće probleme sa zdravljem. Takođe, uši nam mogu pomoći da određene bolesti i izlečimo.

Uši mogu poslužiti u identifikaciji

v3

Kada se rodimo, naše uši su već u potpunosti oformljene. Iz tog razloga mogu poslužiti za prepoznavanje i identifikaciju osoba, slično kao otisci prstiju.

Recesivni ili dominantni geni

v4

Prema studijama, spojena ušna resica (priljubljeena uz glavu) jeste recesivna nasledna osobina. Odvojena ušna resica dominantna je osobina u nasljeđivanju.
Koronarne bolesti

v5

Dijagonalni nabor na ušnim resicama može ukazivati na to da imate bolest koronarne arterije ili mogućnost da se ona uskoro pojavi.
Nedostatak vitamina i kalcijuma

v6

Ako su vaše uši blijede, to može pokazivati da u tijelu imate nizak nivo određenih vitamina ili kalcijuma.

Problemi sa bubrezima

v7

Ukoliko su vaše uši crvene, to može značiti da imate probleme sa bubrezima.

 
Poremećaji na mozgu

v8

Ako su vaše uši jarko crvene, to može biti znak gubitka pamćenja, čestih glavobolja ili bolesti mozga. Zapaljenje hrskavice uha je simptom bolesti zvane relapsirajući polihondritis.

 
Refleksologija uha

v9

Releksologija uha efikasna je kao i refleksologija stopala ili dlana za oslobađanje od stresa i bolova. Više od 200 akupunkturnih tačaka na uhu povezano je sa različitim organima i skeletno-mišićnim sistemom. Pritisak na ove tačke može pomoći da se riješite mnogih zdravstenih problema, kako fizičkih, tako i emocionalnih. Većina dijelova tijela i organa se poklapa sa nerođenim djetetom u fetalnom položaju.

Mapa uha

v10

Masiranjem određenih tačaka na uhu možete riješiti jednostavne probleme sa zdravljem, kao što je glavobolja. Ipak, za ozbiljnije zdravstvene probleme, najbolje je da se obratite ljekaru ili specijalnim ordinacijama za akupunkturu i refleksologiju.

Tačke na uhu

v11

Postavljanjem štipaljki na ove tačke na uhu možete se riješti manjih bolova u sljedećim djelovima tijela:
1. Leđa i ramena;
2. Unutrašnji organi;
3. Zglobovi;
4. Nosni sinusi i grlo;
5. Organi za varenje;
6. Glava i srce.

Ne propustite