ČOKOLADNO CARSTVO U DERVENTI/ DAIRA MILAIMI ZA NOVI.BA: U delicije koje proizvodim je uloženo mnogo ljubavi i zato su posebne

Bosna i Hercegovina
ČOKOLADNO CARSTVO U DERVENTI/ DAIRA MILAIMI ZA NOVI.BA: U  delicije koje proizvodim je uloženo mnogo ljubavi i zato su posebne
.

Mjesto gdje nastaje magija...

Ovako bi se možda najbolje mogao opisati slatki butik Daire Milaimi.  Ona je po struci inženjerka računarstva i informatike, a siguran posao nije je spriječio da ostvari svoj san o slatkom carstvu i otvori čokolateriju MD Chocolate Boutique.

Svoju priču o uspjehu podijelila je samo za Novi.ba. Otkrila nam je tajni sastojak zbog kojeg su njene poslastice tako posebne, a za naš portal se prisjetila kako je izgledao susret  sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom u njenom slatkom butiku.

Cijeli intervju donosimo u nastavku. 

Novi.ba: Krenuli ste stopama svog oca, koji je bio poznati derventski slastičar. Danas radite najslađi posao na svijetu i živite u vlastitom slatkom carstvu, gdje pronalazite ideje i inspiraciju za Vaše najfinije delicije? 

DAIRA MILAIMI: Kreativci će se sigurno složiti sa mnom, da ako ispravno gledamo, inspiraciju možemo pronaći skoro na svakom uglu. Ja inspiraciju nalazim kao i mnogi drugi u knjigama, časopisima, na internetu, međutim ne zaustavljam se samo na tome.

Kod kreiranja proizvoda kao inspiraciju uzimam u obzir želje, sugestije, smjernice naših kupaca, naravno mojih dragih prijatelja i porodice. Veoma često se konsultujem s njima.

Priroda nam nudi velike mogućnosti i može biti veliki izvor inspiracije, tako su naprimjer nastale naše praline koje su dekorisane kandiranim laticama ruže i kandiranom ljubičicom.

daira4

Novi.ba: Vaše slastice su prava umjetnička djela. Koliko je zapravo važan spoj mašte i kreativnosti u slastičarstvu? 

DAIRA MILAIMI: Obično kada razgovaramo o prehrambenim proizvodima najčešće se fokus stavlja samo na kvalitet sirovine. Ja smatram da je vrhunski proizvod rezultat  spoja kvalitetne sirovine, mašte, kreativnosti kao i mnogo truda i rada.

daira5

Tajni sastojak 

Novi.ba: Koji Vam je omiljeni dio samog procesa proizvodnje, te da li nam možete otkriti tajnu zbog  čega su vaše slastice tako posebne? 

DAIRA MILAIMI: Ovaj posao radim srcem, tako da je veoma teško reći koji dio procesa mi je omiljen.

Svaku fazu proizvodnje svaki put doživljavam kao novi izazov, a najveće uzbuđenje  osjećam u onom trenutku kada nakon realizovanja nove kreacije dobijem finalni proizvod koji ispunjava ili čak nadmaši moja očekivanja.

Osim spoja kvalitetnih sirovina, mašte i kreativnosti kao što sam ranije spomenula,  u delicije koje proizvodim je uloženo mnogo ljubavi i zato su posebne.

daira3

Novi.ba: U mjesecu aprilu ove godine učestvovali ste na prvom Festivalu vina i čokolade u Banja Luci, kakve impresije nosite sa ovog Festivala? 

DAIRA MILAIMI: Drago mi je što smo imali čast da prisustvujemo festivalu vina i čokolade u Banjaluci i da smo mogli prezentovati dio našeg asortimana. Sve pohvale organizatorima u nadi da će festivali ovog tipa postati tradicija.

Za mene je najveća nagrada i jedan od najljepših trenutaka onaj kada se konzumentu nakon degustacije naših delicija pojavi osmijeh na licu. Moram da priznam da je na festivalu takvih trenutaka bilo mnogo.

kolaci3

Veliki uspjeh 

Novi.ba: Vašu čokolateriju posjetili su zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, opišite nam kako je izgledao taj susret?

DAIRA MILAIMI: Ponosna sam na to da smo u našoj čokolateriji imali priliku ugostiti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH i ambasadora Velike Britanije.

 Bez lažne skromnosti moram da priznam da su bili oduševljeni našim delicijama.

Pokazali su interesovanje o samoj proizvodnji i nastanku naših proizvoda. Razgovarali smo na temu proširenju tržišta i povećanju kapaciteta proizvodnje.

Osim što smo imali priliku da se predstavimo kao jedni od rijetkih koji se bave ovim poslom, ne samo u našem gradu nego u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo i o ulozi lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija kao i o značaju i mogućnostima za unapređenje  socio – ekonomskog i održivog razvoja na lokalnom nivou.

Novi.ba: Da li imate možda neke trikove i savjete koje biste voljeli podijeliti sa našim čitateljima kada je u pitanju priprema slastica?

DAIRA MILAIMI: Kod pripreme slastica potrebno je koristiti dobre namirnice, pratiti recepte, ne raditi „od oka“, imati strpljenja i ne odustajati  ako odmah ne uspije.

Međutim, veoma je bitno raditi s ljubavlju. Ljubav prema onom što se prirpema je ključ uspjeha.

daira2

Novi.ba: Otkrijte nam svoje planove za budućnost, šta želite još ostvariti, doživjeti?

DAIRA MILAIMI: Imam želju da unaprijedim svoje znanje i radim na tome da stvorim sebi uslove da se edukujem za  Master čokolatijera.

 

 

Ne propustite