6 najčešćih razloga zbog čega vam noge otiču: Može biti opasno!

Zanimljivosti
6 najčešćih razloga zbog čega vam noge otiču: Može biti opasno!
.

Oticanje nogu ne ora značiti samo nakupljanje vode u tijelu, mogu biti i drugi također opasni razlozi...

Ukoliko ste primijetili da vam noge otiču, moguće je da je to zbog ovih 6 razloga.

Edem

Stanje je u kojem tijelo zadržava previše vode. Natiču noge, ruke i lice. Uglavnom se oteklina povuče sama od sebe, ali ponekad se zadržava što može biti znak niske razine proteina, srčanog zastoja ili bolesti vezane za bubrege i jetru.

noge

Ozljeda

Otečena noga može biti znak loma kosti ili iščašenja. Stopalo i gležanj će nateći, budući da će se krv skupiti na dijelu oko uganuća kako bi ubrzala zacjeljivanje.

noge

Limfidema

Limfidema je stanje koje se javlja ako su jedan ili više limfnih čvorova oštećeni ili izvađeni, što je obično slučaj tokom liječenja od karcinoma. Rezultat je da tijelo odbacuje sve manje i manje vode što može rezultirati oticanjem ruku, nogu i stopala. Jedan od tretmana za ovo stanje je i pneumatska kompresija. Mogu pomoći i vježbanje i masaže.

otecene-noge

Srčani zastoj

Nastaje ako srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče u pravom smjeru, može se nakupiti u stopalima i uzrokovati oticanje. Ljudima s ovim problemom je neugodno ležati na leđima, srce može ubrzati ritam pumpanja kako bi uspostavilo normalno kolanje krvi i moguće je da će ti nedostajati zraka. Ukoliko primijetite ijedan od ovih simptoma, odmah se javite liječniku ili hitnoj službi.

srce-covek

Bolesti jetre

Ako čovjek ima neku bolest jetre ili hepatitis, jetra se opet i opet moraju popravljati. U toj situaciji oštećeno tkivo može zamijeniti zdravo tkivo, a posljedica toga je usporeni rad. Ako se to dogodi, u trbuhu, nogama i stopalima će se nakupiti višak vode zbog čega bi i cijelo tijelo moglo oticati.

jetra5

Problemi s bubrezima

Uloga bubrega je filtriranje otpada iz krvi. Ako ne rade dobro svoj posao, zbog stanja kao što su dijabetes ili visoki krvni pritisak, u krvi može ostati previše soli. To uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i cijelo tijelo bubri. Gravitacija poteže vodu prema tlu i noge otiču.

bubrezi

Ne propustite