Trump je jučer objavio 11 lažnih izjava u samo 5 tweetova

Svijet
Trump je jučer objavio 11 lažnih izjava u samo 5 tweetova
.

Predsjednik Amerike Donald Trump je u nedjelju ujutro je objavio 11 lažnih izjava u samo 5 tweetova.
 
Između 09:04 i 09:37 u nedjelju ujutro, Trump je objavio 5 tweetova o jednoj osnovnoj temi: specijalni istražitelj Robert Mueller ga nepravedno istražuje. Tweetovi su puni dezinformacija i u nekim slučajevima, očitih laži. CNN ih je redom nabrojao.
 

1. "Stvari postaju smiješne. Neuspješni i pokvareni New York Times objavio je dugu i dosadnu priču koja pokazuje da najskuplji lov na vještice na svijetu nije pronašao ništa o meni i Rusiji i sada istražuju ostatak svijeta!"

 


Trump piše o članku NY Timesa objavljenom u subotu, s detaljima sastanka Donalda Trumpa mlađeg i vezama dvojice arapskih prinčeva, tijekom kojeg je izaslanstvo jasno reklo da njegovi klijenti žele pomoći Trumpovoj kampanji. Trump se također referira na članak u kojem piše da nema javno objavljenih dokaza o vezi njegove kampanje s Rusijom, što ne znači da dokazi o vezama nisu pronađeni. Također, istraga se nastavlja, što znači da je prva Trumpova nedjeljna objava lažna, piše CNN.
 
2. "Kada će prestati ovaj lov na vještice, koji će uskoro koštati 20 milijuna dolara i koji provode 13 bijesnih demokrata te dvoje ljudi koji su 8 godina radili za Obamu! Nisu pronašli nikakve veze s Rusijom, ali istražuju korupciju".

 

 


 
Nema nikakvih dokaza o cijeni istrage koju Trump navodi, a u prosincu je procijenjena na 6,7 milijuna dolara. Tvrdnja da je u Muellerovom timu 13 demokrata također je lažna. Philip Bump iz Washington Posta objavio je analizu: "Od 18 odvjetnika u Muellerovom timu, samo 5 ih je doniralo novac za kampanju Hillary Clinton, a onaj koji je dao najviše također je donirao novac republikancima".
 
Tvrdnja da nisu pronađeni dokazi o vezama s Rusijom također nije točna, jer je istraga još uvijek u tijeku.
 
3. "Hillary Clinton je u kampanji izbrisala 33 000 e-mailova, dobila je 145 milijuna dolara kao državna tajnica, platila McCabeovoj ženi 700 000 dolara i još mnogo toga. Republikanci i pravi Amerikanci trebali bi postati stroži prema ovoj prevari".

 


 


Istiniti dio tweeta je da je Clinton izbrisala mailove. Međutim, 145 milijuna dolara Clinton je dobila u donacijama prije nego je postala državna tajnica. Trumpova tvrdnja da je netko iz njene kampanje platio tadašnjem zamjeniku direktora FBI-ja Andrewu McCabeu 700 000 dolara da prekine istragu o Hillary također je lažna.
 
4. "Sada kad je lov na vještice odustao od Rusije te istražuje ostatak svijeta, moći će lako naštetiti republikancima tijekom izbora. Nema brige za demokrate koji su kršili zakone o prisluškivanju, nestale e-mailove ili krivotvorene dokumente!"

 

 


 

 
Opet, Muellerova istraga nije odustala od Rusije. Također, nema dokaza za Trumpove optužbe da da je FBI imao svog špijuna u njegovoj kampanji. Dokumenti koje je skupio bivši britanski špijun Christopher Steele, za koje Trump tvrdi da su krivotvoreni, najvećim dijelom su potvrđeni kao točni.
 
5. "Što se dogodilo sa serverom u središtu tolike korupcije, koji je demokratski nacionalni odbor odbio predati FBI-ju? Provalili su u domove i urede rano ujutro, ali bojali su se uzeti server?

 

 
Ovaj tweet većinom je točan. FBI je potvrdio da je DNC odbio predati server za e-mailove koji je navodno koristio netko povezan s Rusima. Međutim, FBI nije provalio u domove i urede bivšeg šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta i Trumpovog odvjetnka Michaela Cohena. Proveli su legalnu istragu, između ostalog s nalozima za pretragu. 


 

Ne propustite