Ovo je jedina namirnica koju je Tito odbio pojesti!

Zanimljivosti
Ovo je jedina namirnica koju je Tito odbio pojesti!
.

Tito nije birao, ali ovu namirnicu nikad nije probao, a priču o tome napisao je čovjek koji se posljednjih sedam i pol godina brinuo o Titu....

Muškarac po imenu Jože Oseli relativno je slavan i danas, i to kao lični batlero Josipa Broza Tita.

tito

U svakom segmentu života nakon rata Tito je važio kao veliki hedonist, rekao je u svojoj knjizi Jože o Titu.

1106297-28-08

Znao je što želi, a želio je samo najbolje, pa se tako opuštao uz 20 godina star viski Chivas Regal, pušio je cigarete iz Havane, do kojih je dolazio vjerojatno lakše od ikoga drugoga na svijetu izvan Kube. Ali, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv. Osim jedne stvari, koju nikad, ali baš nikad nije htio jesti.

elizabeta-i-tito

Oseli u svojoj knjizi "Titovi posljednji dani" navodi da je, kao onaj koji je sa suprugom Metkom tokom sedam i pol godina brinuo o Titovoj prehrani i prijemima u rezidenciji na Brdu kod Kranja, da su mu jednog dana poslužili puževe. "A on je rekao: 'O, ne. Ja baš ne bih puževe.'"
tito1

Ono što je Tito najviše volio jesti, bili su tradicionalni specijaliteti iz njegovog rodnog Hrvatskog Zagorja. Jeo je štrukle, a pio kafu bez šećera.

U Sjevernoj Koreji Tito je dobio na poklon čaj od ginsenga, potom je počeo piti ga uvijek prije spavanja.

tan-tito

Ginseng je vrlo poznata i popularna biljka tradicionalne kineske medicine i u tu svrhu se koristiti više od 5.000 godina. Azijati vjeruju da donosi dug život, zdravlje i vječnu mladost.

ginseng-kao-lek

Ne propustite